Savjeti za čišćenje mrlja na tekstilnim podovima

Tekstilni podovi su svakodnevno izloženi prljanju od prosipanja hrane i pića, obuće, dječije igre itd. Kako bi trajali duže i sačuvali izgled potrebno ih je redovno održavati. Ipak, neke mrlje zahtijevaju hitnu intervenciju! U nastavku pročitajte savjete za čišće mrlja na tekstilnim podovima.

Mrlje od vina

Kada nastane mrlja od vina reagujte što prije! Ne dozvolite da se mrlja osuši i stvrdne. Bijelom krpom ili papirnim ubrusom pokupite što više prosutog vina, ali nemojte trljati. Nakon što ste krpom pokupili prosuto vino, direktno na mrlju sipajte malo vode. Na taj način ćete razblažiti ostatak mrlje. Zatim nastavite postupak sa vodom i krpom što je više moguće i bez trljanja! Kada razblaživanje mrlje vodom prestane da daje rezultate, nanesite na mrlju pastu od sode birkarbone i vode u razmjeri 3:1. Kada se pasta osuši, usisajte mrlju.

Mrlje od kafe

Što više prosute tečnosti pokupite čistom bijelom krpom ili papirnim ubrusom. Zatim isperite krpu i natopite je sredstvom za uklanjanje mrlja prema uputstvu sa pakovanja. Nježno prelazite preko mrlje. Ponavljajte postpak dok ne pestane prenos mrlje na krpu. Isperite čistom vodom kako biste uklonili ostatke mrlje. Uklonite suvišnu vodu krpom, a ukoliko bude bilo potrebe, očetkajte mekom četkom. Za uporne mrlje, ponovite postupak.


Mrlje od čaja

Uz pomoć papirnog ubrusa ili pamučnog peškira uklonite sav višak tečnosti. Sipajte malu količinu vode na dio sa mrljom i nastavite sa uklanjanjem viška tečnosti. Za uporne mrlje od čaja upotrijebite sunđer i rastvor bijelog sirćeta i vode u razmjeri 1:1. Ostavite rastvor da odstoji 5-10 minuta. Isperite sredstvo i pokupite višak tečnosti čistom bijelom krpom.

Mrlje od čokolade

Mrlju prvo isperite hladnom vodom i čistom bijelom krpom. Uklonite višak tečnosti sa same mrlje. Natopite čistu krpu vodom i iscedite višak na mrlju. Koristite male kružne pokrete za uklanjanje mrlje. Uklonite suvišnu vodu krpom. Ukoliko bude bilo potrebe, očetkajte mekom četkom. Za uporne mrlje, ponovite postupak.


Mrlje od svijeće

Kao i kada nastane mrlja od vina i za mrlju od svijeće je važno reagovati što prije. Napunite plastičnu kesu ledom i položite je direktno na mrlju. Ostavite nekoliko minuta dok se vosak ohladi. Uklonite kesu sa ledom i sastružite vosak tupim nožem. Ostatak mrlje ukonite tako što ćete čistu krpu ili papirnu vrećicu staviti direktno na područje zahvaćeno mrljom, a zatim toplom peglom polako pritisnite. Vosak će se topiti i lijepiti za krpu. Ponavljajte postpak sve dok vosak ne nestane.

Mrlje od bojica

Površinski sloj boje sastružite metalnom kašikom ili tupom stranom noža. Išarano mesto pokrijte ubrusom. Zagrijte to mjesto fenom ili peglom. Toplota bi trebalo da otopi boju, a ubrus da "pokupi" otopljenu smesu. Ukoliko ostane još boje možete pokušati sa troprocentnim hidrogenom. Prije upotrebe, na skrivenom mjestu tekstilne podloge isprobajte kakva će biti reakcija. Kada pospete troprocentni hidrogen ostavite ga da deluje jedan minut. Nakon jednog minuta istrljajte isprljano mjesto suvim peškirom.


Mrlje od zemlje

Prvo i najvažnije, ostavite blato da se dobro osuši, a onda zaprljani dio tekstilne podloge dobro usisajte. Nanesite šampon za čišćenje na krpu i nježno prelazite preko mrlje. Ponavljajte dok nema više prenosa mrlje na krpu. Isperite vodom kako biste uklonili ostatke mrlje. Osušite tretirani deo čistom krpom ili papirnim ubrusom. Nakon što se osuši, pređite mekom četkom preko tretiranog dijela kako bi mu vratili prvobitan izgled.

Crta Pročitajte još

  Savjeti za održavanje tepiha

  Savjeti za održavanje parketa



24.01.2024. Gradnja


# održavanje tepiha # tepih # tepisoni # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!