Savjeti za održavanje tepiha

Tekstilni podovi, tepisi i tepisoni, svakodnevno su izloženi prljanju od prašine, obuće, prosipanja hrane i pića itd. Kako bi trajali duže, ali i kako bi sačuvali izgled potrebno ih je preventivno i redovno održavati. U nastavku pročitajte savjete za održavanje tekstilnih podova.

Preventiva zaštita

Održavanje tekstilnih podova podrazumijeva i preventivnu zaštitu sprječavanjem unošenja nečistoća u prostor. Ispred ulaznih vrata postavite otirač i uvijek prije ulaska očistite obuću, a kada uđete u stan izujte se i obujte kućne papuče. Važno je i redovno čišćenje otirača jer nečistoća iz njih može dospjeti unutra. 

Održavanje

Redovno usisavanje je ključno za dobar izgled tekstilnih podova, ali i za sprječavanje nastanka neugodnih mirisa, alergena i bakterija. U stambenim prostorima usisavanje treba da bude praksa jednom ili dva pta nedeljno, dok u poslovnim prostorima treba usisavati svaki dan.

Uklanjanje mrlja

Fleke koje se ne mogu ukloniti sapunom i vodom najbolje je da prepustite profesionalnim servisima za pranje tekstlnih podova. Ukoliko ipak odlučite da ovo uradite sami nemojte dozvoliti da se mrlja osuši, odstranite je što je pre moguće. Počnite čišćenje od spoljnih ivica mrlje jer će se u suprotnom mrlja samo uvećavati. Testirajte dejstvo sredstva za čišćenje tako što ćete izvršiti probno čišćenje. Uradite to manje upadljivom mestu -, npr. ispod nameštaja.

Održavajte svoje tekstilne podove adekvatno i oni će Vam služiti dugo!

Crta Pročitajte još

  Savjeti za održavanje parketa

  Kako odabrati tepih odgovarajuće veličine

  Šta kada ne možete da nađete tepih odgovarajućih dimenzija

  Kako da spriječite klizanje tepiha



22.01.2024. Gradnja


# održavanje tepiha # tepih # tepisoni # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!