Eksperimentalna kuća po uzoru na tradiciju starosjedilaca

fotografija: Shinkenchiku

Meame Meadow, prva eksperimentalna kuća iza koje stoji arhitektonski studio Kengo Kuma and Associates, nalazi se u japanskom gradu Hokkaido i dizajnirana je u cilju testiranja arhitekture u hladnim klimatskim uslovima

fotografija: Shinkenchiku

Dizajn u velikoj mjeri crpi inspiraciju iz tradicionalnih formi Chise kuća, karakterističnih za starosjedilački narod tog podneblja, Ainu. Chise je prozvana kućom zemlje i trave zbog njenog prekrivača, u potpunosti izrađenog od šaša ili trave bambusa, pri čemu se obezbijeđuje zadovoljavajući stepen toplotne izolacije.

Meme Meadow(eksperimentalna kuća) i Chise-tradicionalna kuća Ainu naroda

Još jedna prepoznatljiva karakteristika koja Chise čini kućom zemlje jeste to što je direktno na zemlji položena podloga napravljena od biljke ševar, dok je u centru postavljen kamin koji se ne gasi tokom cijele godine. Na ovaj način kuća zagrijava zemlju a potom povraća generisano toplotno zračenje.

fotografija: Shinkenchiku

Omot kuće strukturisan je od drvenog okvira, napravljenog od japanskog ariša sa membranskim materijalom poliesterskog fluorokarbonskog premaza. Unutrašnji dio je prekriven membranom sačinjenom od staklenih vlakana koji su uklonjivi. Između dvije membrane umetnut je poliesterski izolator recikliran iz PET boca koji prodire kroz svetlost. Ovakva struktura zasnovana je na ideji konvekcije vazduha između, kojim će se unutrašnje okruženje održavati prijatnim usljed adekvatne cirkulacije.

fotografija: Shinkenchiku

Presvlačenjem kuće u membranske materijale omogućilo je stvaranje prostora prirodnog osvjetljenja. Ne oslanjajući se na sisteme vještačkog osvjetljenja, korisnici će voditi život sinhronizovan sa ritmom prirode, budeći se po izlasku sunca i spavajući nakon njegovog zalaska.

fotografija: Shinkenchiku

fotografija: Shinkenchiku

fotografija: Shinkenchiku

fotografija: Shinkenchiku

Crta Pročitajte još

  Šta je energetska efikasnost

  Projekti za poboljšanje ekološke prihvatljivosti doma

  Solarni samodrživi staklenik za brzi uzgoj hrane

  Mala kuća velikih ideja



08.02.2024. Gradnja


# drvo # eksperimantalna kuća # energetska efikasnost # membranski materijali # poliesterski izolator # prenos toplote # tradicija # zemlja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!