Ekološki materijal od okrunjenih klipova kukuruza

fotografija: CornWall®

Praksa obnove i prenamjene, trenutno prisutna u različitim industrijama, od mode do građevinarstva, ne samo da revitalizira odbačene predmete, dodajući im nove vrijednosti i funkcije, već i doprinosi njihovoj transformaciji u dragocjene resurse. Usvajanje duha cirkularne ekonomije iskorišćavanjem poljoprivrednog otpada, kao što su klipovi kukuruza, slama od pirinča i bagasa šećerne trske, za građevinske materijale označava fundamentalni pomak ka održivim praksama, promovišući sistem zatvorene petlje koji minimizira otpad i optimizuje efikasnost resursa.

fotografija: CornWall

CornWall, razvijen od strane stručnjaka kompanije StoneCycling, predstavlja pionirsku inovaciju u ovoj oblasti. Inspirisan potrebom da se pređe na bioekonomiju, on uključuje transformativno rješenje koje se bavi hitnim problemima uticaja građevinske industrije na životnu sredinu. CornWall je materijal izrađen od biljne biomase dobijene uglavnom iz jezgara okrunjenih klipova kukuruza i namijenjen je za završnu obradu zidova u enterijeru. Ovaj organski otpad je široko rasprostranjen i dostupan, a obično je namijenjen za fermentaciju, sagorijevanje u obliku biomase ili otpad.

fotografija: CornWall®

Kako se pravi CornWall

Osušeni klipovi kukuruza se podvrgavaju pažljivom procesu mljevenja, pretvarajući se u primarnu biomasu, sačinjenu od više od 99,5% biljnog materijala. Ovoj mješavini se može dodati malo boje, što je ekvivalentno uključivanju manje od 0,5% biorazgradivih pigmenata u mješavinu.


Izrada proizvoda se vrši pod visokim pritiskom i toplotnom infuzijom, za koje su potrebne temperature do 150 stepeni Celzijusa. Zanimljivo je da energija koja pokreće ovu kritičnu fazu proizvodnje dolazi isključivo od solarnih panela koji krase krov proizvodnih objekata. Nakon presovanja, precizno sječenje i vodootporni premaz na biološkoj bazi povećavaju izdržljivost i funkcionalnost materijala. Upakovan u lagane, tanke ploče – debljine oko 4 mm i težine oko 5 kg po m2 – CornWall optimizuje efikasnost transporta u poređenju sa glomaznijim materijalima kao što su keramika ili HPL

fotografija: CornWall®-proces proizvodnje

Koncept klimatsko pozitivnog proizvoda predstavlja njegovu sposobnost da koristi više ugljen-dioksida tokom faze rasta ili stvaranja nego što ga emituje tokom svoje proizvodnje. Pored toga, naglasak na nultom otpadu i potpunoj reciklaži ili biorazgradivosti osigurava održiv ciklus na kraju životnog vijeka, za razliku od konvencionalnih materijala kao što su HPL ili keramičke pločice koji zahtijevaju značajnu potrošnju sirovina i energije tokom proizvodnje, što na kraju doprinosi visokom nivou otpada prilikom odlaganja.

fotografija: CornWall®-skladištenje

Trenutno se u mnogim projektima koriste konvencionalni proizvodi koji zahtijevaju mnogo energije i sirovina u procesu izrade. Enterijeri u maloprodaji i ugostiteljstvu, zahtijevaju renoviranje na svakih 5 godina što često znači da se materijali za oblaganje zidova ruše i bacaju. CornWall se može koristiti za slične namjene, ali je održiv proizvod koji se može reciklirati ili ponovo koristiti za 100%. To znači da na kraju životnog vijeka nema otpada. U slučaju da se proizvod ne može ponovo koristiti, i dalje je biorazgradiv i ne ostavlja nikakve tragove.

fotografija: CornWall®- primjena materijala u enterijeru

Crta Pročitajte još

  ByBlock - građevinski blok u potpunosti napravljen od reciklirane plastike

  Od opušaka cigareta do opeke

  Ponovna upotreba i recikliranje građevinskog materijala

  Ploče od pšenične slame za održivu gradnju (ZELENA GRADNJA)



12.02.2024. Gradnja


# biorazgradiv materijal # cornwall # kukuruz # održivost # otpad # ponovna upotreba # redukcija otpada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!