Dani Arhitekture 2023: Prva epizoda podkasta sa arhitektom Borisom Podreccom

Strukovna Komora arhitekata u periodu od 17-19. novembra 2023 godine organizovala je druge Dane arhitekture u Crnoj Gori sa zvaničnom temom: Reuse-a, vrlo aktuelne teme u svakom sektoru društva. Jedan od gostujućih predavača bio je Boris Podrecca, slovensko-italijanski arhitekta, koji se smatra za jednim od pionira postmodernisma. U nastavku poslušajte prvu epizodu podcasta, organizovanog u sklopu dana arhitekture, gdje je moderator Marko Stjepčević imao priliku da razgovara sa arhitektom Podreccom.


Biografija arhitekte


Boris Podrecca je rođen u Beogradu 1940. Studirao je vajarstvo u Veneciji, i arhitekturu u Beču, gdje se preselio šezdesetih godina i diplomirao 1968. Gostujući je professor u Lozani, Parizu, Veneciji, Filadelfiji, Londonu, Beču i Harvardu-Kembridžu (Boston) a od 1988. redovni profesor na Tehničkom univerzitetu u Štutgartu kao direktor Instituta za arhitektonsko projektovanje i teoriju prostora.

Tartinijev trg u Piranu, jedan od poznatijih projekata arhitekte

Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada među kojima su: Vitez umjetnosti i književnosti- Pariz, nagrada za arhitekturu-Beč, nagrada Jože Plečnik-Ljubljana, nagrada San Giusto d'oro-Trst. Počasni je doktor Univerziteta u Mariboru i Akademije likovnih umetnosti u Beogradu i član akademija nauka i umjetnosti u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji.

Millennium Tower u Beču: Podrecca je na ovom projektu sarađivao sa arhitektama Gustavom Peichl i Rudolfom Weber

Projektovao je više od 30 javnih prostora u 8 evropskih zemalja, kao i značajne projekte (u Beču, Veneciji, Milanu, Limožu, Meranu, Napulju, Ljubljani, Dubrovniku, Zadru, Salcburgu, Klagenfurtu, Štutgartu, Piranu, Splitu i Trstu), među kojima su i Milenijumska kula visoka 220 m i međunarodni biocentar u Beču. Dizajnirao je izložbe poput Biedermeier show u Beču, Jože Plečnik u Centru Pompidu u Parizu kao i Fridrih Kiesler u Vitni muzeju u Njujorku.

Crta Pročitajte još

  Dani arhitekture: REUSE,17-19/11/2023.godine

  Dan italijanskog dizajna: Kako jedno seosko mjesto sa degradiranim identitetom postaje primjer samoodržive rezidencijalne oaze koja njeguje svoju bogatu tradiciju



23.02.2024. Gradnja


# dani arhitekture # podcast # ponovna upotreba # reuse

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!