Dan italijanskog dizajna: Kako jedno seosko mjesto sa degradiranim identitetom postaje primjer samoodržive rezidencijalne oaze koja njeguje svoju bogatu tradiciju

Dan italijanskog dizajna

Na ovogodišnjim danima arhitekture, koji su nosili temu REUSE-a, imali smo priliku da čujemo nešto više o mnogobrojim projektima širom svijeta koji su u vezi sa prethodno pomenutom temom. Projekat obnove i transformacije malog sesoskog mjesta u Italiji po imenu Scelmo, iza kojeg stoji tim arhitekata biroa DESIGN INTERNATIONAL MILANO, posebno se istakao kao primjer stvaranja stabilne, održive i optimistične slike budućnosti kroz njegovanje i osnaživanje prošlosti.

izvor:wellmagazine.it

U sklopu dana italijanskog dizajna, jedna od arhitektica, Flavia Brenci, prezentovala je ovaj projekat obnove, koji uliva nadu u mogućnost razvijanja većeg stupnja empatije ka stvarima koje predstavljaju bazu naše kulture i istorije. Povećana empatija, taj zaštitnički stav i brižjivo ophođenje prema tradiciji koju trebamo percipirati poput neke krhke stvari kojoj je potrebno posvetiti mnogo ljubavi i pažnje, jeste nešto za čim naši prostori već dugo vremena čeznu. Kako sama arhitektica ističe: "Ne možemo bez prošlosti imati budućnost."

izvor:thewaymagazine.it

Scelmo je mjesto u Dolomitima, tačnije, u parku Adamello Brenta, i zaštićeno je od strane UNESCO-a zbog svoje autetičnosti kao i zbog titule najljepše svjetske planine. Bitno je istaknuti da mjesto nikad nije bilo dio spekulacija u graditeljstvu kao ni u turizmu, gdje se atmosfera i vrijednosti sela i planine transformišu u kapitalističke hibride.

izvor:thewaymagazine.it

Ono po čemu je Scelmo posebno prepoznatljiv jesu tradicionalne tipske kuće, pretežno rasprostranjene na dva nivoa u kamenu, u kojima zbog pozicioniranja stanovanja na spratu a pojata (izbi) u prizemlju, dolazi do zagrijavanja sprata usljed isparavanje stoke. Na ovim građevinama ističe se par karakterističnih elemenata kao što su balkoni, mostovi i prolazi. Mostovi su služili za povezivanje kuća sa planinom dok su prolazi umrežavali kuće, davajući stanovnicima mogućnost cirkulisanja kroz prostor bez izlaganja niskim zimskim temperaturama.

izvor:thewaymagazine.it

Ove kuće predate su opštini na konzervaciju. Trenutno je izvršena interevencija na četiri objekta a proces se uveliko nastavlja uz uključivanje cijele zajednice.

izvor:thewaymagazine.it

Kako arhitektica ističe, prethodne politike degradirale su identitet mjesta pretvarajući trgove u ekološka ostrva odnosno otpad. Mjesto otkrivanja identiteta i razgovora društva izbrisano je narušavajući cjelokupni ambijent. Pitanje je bilo kako mjesto oživjeti, povratiti mu autentičnost uz osnaživanje lokalne ekonomije. Odgovor se javio u vidu koncepta difuznog hotela. Hotelsko riješenje prošireno na više kuća u samom mjestu, koje je stanovnicima dano na korišćenje, sa centralizovanom upravom, odnosno sa jednom recepcijom koja upravlja svim smještajnim jedinicama.

izvor:haralife.com

Prijedlog uključuje investiciju zagarantovanu formulom kupi-daj-prodaj. Istovremeno sa kupovinom nekretnine, kupac sklapa ugovor o kupovini iznajmljivanja koji ga obavezuje na preprodaju nakon 10 godina za 30% veću cijenu. Za vrijeme trajanja ugovora, korisnik uživa pogodnosti za korišćenje apartmana bez potrebe za održavanjem, komunalijama, čišćenjem i sa svim uslugama hotela koje su uvijek dostupne. Takođe, apartmani će biti iznajmljivani prilikom odsustva vlasnika.

izvor:wellmagazine.it

Projekat se ističe suptilnim intervencijama, kojima su arhitekte uz veliku opreznost uspjeli da očuvaju bit mjesta, puštajući ga da samo govori za sebe. Jedan od problema koji se javio tokom procesa projektovanja jeste neadekvatna osvjetljenost koja je prouzrokovala veće količine zagađenosti vazduha, kao i nestanak ruralnog, zvjezdanog neba. Izvor problema su locirali u samoj poziciji osvjetljenja, tj u njihovoj visokoj poziciji. Takođe, arhitektica je istakla važnost upotrebe toplih nijansi u odnosu na one hladne koje se smatraju veoma nepoželjnim.

izvor:haralife.com

Ovom povijesnom, ruralnom mjestu podaren je novi život, baziran na onom starom, pretvarajući njegove propadajuće građevine u smještajne oaze u kojima će posjetioci imati priliku da iskuse jedinstvenost života ovog mjesta, stvarajući posebnu vezu sa njim i njegovim stanovnicima.

Crta Pročitajte još

  Povratak selu

  Ima jedna kuća u planini

  Soeski relikt

  Kuća koja pozdravlja selo

  Kuća čiji su zidovi od maltera i opeke jednake debljine

  Male intervencije za obnovu starog sjaja

  15 metara kvadratnih dragocjenog nasljedja

  Tragovi prošlosti u betonskom ruhu

  Ambar za stanovanje

  Kako ispravno rekonstruisati manji hotel

  Otkrio je zaboravljeno

  Kompaktnost doma

  Dom koji sabira lokalne materijale

  Seoski hotel

  Kuća gastarbajtera u zavičaju



24.11.2023. Gradnja


# italija # kulturno nasljeđe # održivost # planina # priroda # selo # tradicija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!