Transparentna opeka od aerogela

© Empa

Zastakljene fasade i građevinski elementi su popularni u arhitekturi zbog svog visokog koeficijenta svjetlosne propustljivosti. Ovo omogućava bolje korišćenje dnevne svjetlosti i zahtijeva manje vještačkog osvjetljenja koje troši energiju. Prepoznatljiva i vrlo često upotrebljivana, u cilju prirodnog osvjetljavanja prostora, jeste staklena opeka. Međutim, kako ona nije dobar izolator i nema sposobnost podnošenja određenog opterećenja, ona se ne može upotrebljavati u materijalizaciji cijelih zidova odnosno omatača zgrade što nije slučaj sa novim eksperimentalnim transparentnim ciglama punjenim aerogelom.

© Empa

Silikatni aerogeli su toplotnoizolacioni materijali visokih performansi koji postaju sve češće upotrebljivani u građevinskom sektoru. Najčešće je to u vidu netransparentnih izolacionih prostirki i maltera. Istraživači kompanije Građevinski, energetski materijali i komponente imali su ideju da integrišu ovaj izolacioni materijal direktno u građevinsku opeku i predstavili su novu vrstu opeke punjene aerogelom, tzv. Aerobrick. Zahvaljujući odličnoj toplotnoj izolaciji, ova opeka štedi troškove grijanja bez dodatnog izolacionog sloja koji se nanosi na zid. Međutim, ona se ne odlikuje svojstvom transparentnosti.

Švajcarska savezna laboratorija za ispitivanje i istraživanje materijala (Empa) je sada razvila staklene cigle punjene providnim granulama aerogela koje omogućavaju izgradnju estetski prijatnih i nosivih fasadnih elemenata sa velikim površinama dnevne svjetlosti. Oni su kreirali materijal koji predstavlja kombinaciju čvrstoće, izolacije i visokog stepena prenosa svjetlosti, kroz raspoređene odstojnike, između staklenih ploča, unutar staklene cigle, koji obezbjeđuju statičku stabilnost uz minimalan prenos toplote.

© Empa


Sa izmjerenom toplotnom provodljivošću od 53 mV/(m∙K) i čvrstoćom na pritisak od skoro 45 MPa, aerogel staklena cigla ima najviše izolacione performanse od bilo koje cigle koja se nalazi u tehničkoj literaturi.

Aerogel staklena cigla je pogodna za primjenu tamo gdje su istovremeno potrebni visoki unosi dnevne svjetlosti, zaštita od odsjaja i zaštita privatnosti. Povezivanje sa dnevnom svjetlošću takođe može pozitivno uticati na dnevni ritam stanara zgrade. Ovo se odnosi na kancelarije, biblioteke i muzeje, kao i na foajee, stepeništa, fiskulturne sale, višenamenske sale, stambene zgrade, bolnice i sanatorijume, ali i na zoološke vrtove, štale i plastenike.

Crta Pročitajte još

  Glazirana opeka, karakteristike, prednosti i mane

  Šta je vatrostalna opeka, kako se dobija i gdje se koristi

  Šta je klimatski aktivna opeka (ZELENA GRADNJA)



11.03.2024. Gradnja


# opeka # staklena fasada # staklene prizme # staklo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!