Lakše, slađe i po okolinu bolje: Biocigle od nusproizvoda šećerne trske

Fotografija: Chromaphotography

Arhitektonski studio Grimshaw i Univerzitet Istočnog Londona (UEL) ostvarili su uspješnu saradnju na stvaranju Sugarcrete – građevinskog bloka od biomaterijala sa isprepletenim oblikom, napravljenim od bagase, nusproizvoda šećerne trske. Tim sa UEL-a je zajedno sa članovima studija Grimshaw, arhitekticom Elenom Šilovom i direktorom tehnologije dizajna Endijem Vatsom, radio na razvoju koncepta, dizajna i izradi proizvoda uz podršku brenda šećera Tate & Lyle Sugars.

Fotografija: Chromaphotography

Kako objašnjavaju iz tima, koji stoji iza materijala Sugarcrete, godišnje se na svijetu proizvede skoro dvije milijarde tona šećerne trske, a od toga kao nusproizvod, nastane oko 600 miliona vlaknaste bagase. U ovom projektu tim je pomiješao bagasu sa mineralnim vezivnim sredstvima kako bi napravili novi materijal, dizajniran tako da bude četiri puta lakši od tradicionalne opeke, kao i da ima 15 do 20% manji ugljenični otisak.


Sugarcrete je razvijen u cilju proizvodnje materijala koji bi bio jeftinija alternativa opeci ili betonu, sa manjom emisijom ugljenika.

Fotografija: Chromaphotography

Ovaj materijal je takođe jeftiniji od betona i u odnosu na beton emisije ugljenika su 20 puta niže, objašnjavaju iz Sugarcrete tima. Članovi tima isitču kako uz korišćenje samo 30% svjetske proizvodnje bagase, Sugarcrete ima potencijal da u potpunosti zamijeni tradicionalnu industriju opeke, pri tome praveći uštedu od 1,08 milijardi tona CO2, što predstavlja 3% globalne proizvodnje CO2.

Fotografija: Chromaphotography

Arhitekte iz Grimshawa su razvile poliedarski oblik koji je korišćen za formiranje materijala u blokove koji se međusobno spajaju, a sve to na osnovu inspiracije koju su pronašli u dizajnu francuskog inženjera Žozefa Abeja, koji je on izveo 1699. godine za ravan krov. Isprepletani moduli su raspoređeni u naizmjeničnim orijentacijama i povezani zajedno pomoću naknadno zategnutih perimetarskih veza, kako bi se kreirala modularna ploča koja može da se pruži dužinom i do tri metra, bez potrebe za malterom među ovim biociglama.

Fotografija: Chromaphotography

Blokovi su dizajnirani tako da se lako uklapaju u konstrukciju, kao i da se lagano rastavljaju kako bi mogli ponovo da se koriste na nekom drugom projektu. Materijal ima i dobra izolaciona svojstva i otporan je na vatru. Projektni tim predlaže upotrebu Sugarcrete-a i za izolacione ploče, noseće zidove, kao i strukturalne podne i krovne ploče.

Crta Pročitajte još

  Zgrade od pečuraka, fikcija ili potencijalna stvarnost

  Od opušaka cigareta do opeke

  Šta je klimatski aktivna opeka (ZELENA GRADNJA)



01.04.2024. Gradnja


# cigla # održivost # opeka # ugljenik

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!