Kako obojiti zidove tako da poprimaju rustičan izgled

Nakon bojenja zidova, polica, stolica ili ormarića, vrlo često ostajemo suočeni sa dilemom što učiniti s ostacima boje. Boja se ne smije izliti u odvod, a nepropisno skladištenje na polici skraćuje joj vijek trajanja. Upravo ovaj višak boje se može iskoristi za bojanje zidova kojim se postiže njihov rustičan izgled.

Nanošenje boje u slojevima

Vrlo jednostavna i laka tehnika rustičnog bojenja zidova jeste ona koja uključuje sintetički sunđer (namijenjen pranju automobila). Alternativa sunđeru može biti i rukavica za pranje automobila. U oba slučaja, boja se nanosi na zid identično – u slojevima. Rezultat je završna obrada koja izgleda lijepo, dinamično i dramatično, sve u zavisnosti od odabranih nijansi. Pogodan je i za početnike jer vrlo lako oprašta greške. Ako se dio zida čini presvijetlim, nema potrebe za ponovnim nanošenjem boje. Umjesto toga, dodaje se sloj tamnije boje sve dok zid ne poprima željeni izgled.

Osnovni premaz

Prvo se zidovu očiste od prljavštine brusnim papirom kako bi površina bila što glađa. Nakon šmirglanja, zidovi se brišu krpom a potom se nanosi prvi sloj boje. Prije početka bojenja, važno je imati jasnu sliku konačnog željenog efekta. Sunđer dobro funkcioniše sa različitim nijansama koje se mogu proizvesti nijansiranjem boje. Kako bi se posvijetljeli ili potamnjeli ostaci boje, mogu se koristiti i jednostavne tempera boje. Važno je da proizvodi, koji se miješaju, budu na bazi vode.

Ukoliko je za sljedeći sloj poželjna tamnija nijansa, najbezbjednije je postepeno potamnjivati boju. U suprotnom može nastati pretamna nijansa za čije posvijetljivanje bi bile potrebne velike količine bijele boje. Kada se dobije adekvatna nijansa, ona se nanosi u pozamašnim količina, četkicom na malu porvršinu zida. Zatim, boja se dalje razmazuje sunđerom po površini, dugim potezima. Ova tehnika se ne koristi za nanošenje sloja boje preko cijele površine zida, već ga treba nanijeti samo na nekoliko segmenata, kako bi zid postigao rustičan, zamrljan izgled. Ova vrsta zidne dekoracije veoma je upadljiva, stoga vrlo je bitno odmjeriti da li prostorija može podnijeti ovaj dekorativni elemenat na svim svojim zidovima ili bi ipak blio adekvatnije ovu tehniku upotrijebiti samo na jednom zidu.

Tehnika ukrašavanja prirodnim sunđerom

Ova metoda slična je tehnici nanošenja boje sintetičkim sunđerom samo što u ovom slučaju on biva zamijenjen prirodnim sunđerom. Posebno je prikladan za dobro osvijetljene i velike površine, jer je efekat koji on proizvodi suptilan, elegantan i neupadljiv, a svoj puni sjaj otkriva tek u igri svjetla. Ukoliko nije potrebno promijeniti boju zida, prvi korak se preskače (nanošenje temeljnog sloja boje) i zid se odmah boji drugim slojem boje, prirodnom morskim sunđerom. Prilikom nijansiranja pažnju treba obratiti na gustinu boje jer ukoliko je prerijetka onda će kapati prilikom pritiska sunđera na zid. 

Crta Pročitajte još

  Kako obojiti zid

  Problemi sa nanošenjem boje

  Kako zaštiti zidove posle bojenja



03.04.2024. Gradnja


# bojenje zidova

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!