Kako zaštiti zidove posle bojenja

Odlučili ste da novim molerajem osvježite svoj enterijer. Odabrali ste boje i obojili zidove. Sada želite da postignuti rezultat traje što duže. U nastavku pročitajte kako zaštititi zidove posle bojenja!

Zaštitni lak

U ponudi se mogu naći zaštitni lakovi na bazi akrilnih veziva i aditiva. Proizvode se kao bezbojni mat, saten ili sjajni premazi. Nanose se na već obojene unutrašnje zidove. Vodoperivi su i otporni na habanje pa su idealni za javne objekte poput: restorana, vrtića i škola, ali i za sve prostorije gdje je velika frekvencija ljudi.


Redovno provjetravanje

Čuvajte zidove od duvanskog dima, ložišta, neprijatnih mirisa, kuhinjskih isparenja, prašine i ostalih nečistoća iz vazduha. Da bi vazduh bio čist redovno i pravilno provjetravajte prostor. Najbolje je 2-3 puta dnevno, u trajanju od 4 do 5 minuta otvoriti naspramne prozore i vrata, te dopustiti poprečnoj ventilaciji da u potpunosti izmijeni vazduh u prostoriji.

Namještaj

Najčešća oštećenja boje na zidovima nastaju usled dodirivanja i udara namještajem. Trudite se da komade namještaja koje ne pomjerate svakodnevno postavite na udaljnosti 5-10cm od zida. Na namještaju koji često pomjerate možete postaviti zaštitne jastučiće koji ublažuju udar i umanjuju mehanička oštećenja. Na mjestima koja su veoma izložena udarima, poput zidova u trpezariji. Možete postaviti zaštitne lajsne na odgovarajućoj visini.

Preventiva

Za dugotrajnu zaštitu bojenih zidova najvažniji su radovi koji prethode bojenju: odabir kvalitetne boje, pravilna priprema podloge, pravilno nanošenje boje i adekvatna izolacija objekta.


Odabirom kvalitetne boje dugoročno štedite novac. Poludisperzivne boje nisu otporne na vodu i mokro brisanje, dok se disperzivne mogu čistiti finim, vlažnim krpama. Najkvalitetnije su akrilne boje koje su postojane, elastične i otporne na vodu. Ovdje možete pročitati više o izboru boje za bojenje


Pravilna priprema podloge i pravilno nanošenje boje su važni da ne bi došlo do bubrenja boje, njenog ljuštenja, slivanja, boranja isl. Koristite odgovarajući alat, očistite podlogu, uvijek nanesite prajmer i nanosite boju u odgovarajućim potezima. Ovdje možete pročitati više o tome kako obojiti zid.

Vlaga i kondenzacija u zatvorenom prostoru se najčešće javljaju kod loše izolovanih prostora koji se ne provjetravaju često. Zato je važno pravilno izolovati objekat odgovarajućom termo i hidroizolacijom i redovno provjetravati prostor. Ovdje možete pročitati više o uzorcima nastanka vlage i kondeza u zgradama.

Crta Pročitajte još

  Kako odabrati boju za 'krečenje'

  Kako obojiti zid

  Problemi sa nanošenjem boje

  Savjeti za uklanjanje i prevenciju buđi



04.10.2023. Gradnja


# akrilna boja # bojenje zidova # disperzivna boja # krečenje # poludisperzivna boja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!