Staklo iz starih šporeta i mikrotalasnih pećnica upotrijebljeno za proizvodnju pločica

Norveški arhitektonski studio Snøhetta sarađivao je s belgijskim dizajnerima Studio Plastique i italijanskim proizvođačem Fornace Brioni na proizvodnji pločica od stakla izvađenog iz rerni i mikrotalasnih pećnica. Projekat pod nazivom Common Sands predlaže novu moguću upotrebu stakla od korišćenih elektronskih proizvoda, otpadnog materijala za koji projektni tim kaže da se trenutno skoro nikada ne reciklira. Svaka pločica je jedinstvena zbog varijabilnosti i složenosti staklenih dijelova. Staklo nosi ostatke svojih prethodnih završnih obrada i tretmana, koji utiču na njegovu boju, sastav i strukturu.

Arhitektonska praksa pokazala je da je staklo za e-otpad neiskorišćeni resurs koji treba reciklirati – zato što koristi manje energije od proizvodnje novog stakla, i zato što nestašica pijeska postaje globalni problem. Da bi od pijeska nastalo staklo, mikročipovi, solarne ćelije, aerogel, izolacija ili bilo koji drugi proizvod, treba da uđemo u svijet sofisticirane tehnološke proizvodnje, rekli su iz Snøhette. Međutim, posle svih napora uloženih da se pijesak izdvoji, transportuje, rafiniše i prerađuje u najsloženije elektronske komponente, gotovo ništa se ne radi na reciklaži stakla, silicijuma, silikona, mikročipova ili staklokeramike kada dođu do kraja svog upotrebnog života. Oni jednostavno lete na smetlište, dalje objašnjava tim.

Praksa pokazuje da su postojeći propisi o reciklaži u EU manjkavi kada su u pitanju materijali na bazi pijeska, implementirani u elektronske uređaje. Pijesak je suviše jeftin, previše ga ima i preteško ga je reciklirati. Međutim, ovo shvatanje je u oštroj suprotnosti sa geopolitičkim kontekstom eksploatacije pijeska sa visokim sadržajem ugljenika, koje je obilježeno i oskudicom materijala i ekološkom katastrofom, ustanovili su u Snøheti. Common Sands Forite pločice rezultat su trogodišnjeg rada Studio Plastiquea, koji je pokrenuo istraživanje o tokovima i infrastrukturi silikatnih materijala. Studio je odnio projekat u Snøhettu, a u daljem razvoju proizvoda učestvovao je i italijanski proizvođač pločica Fornace Brioni.

Forite dolazi u dvije veličine: 100×100 i 400×400 milimetara. Zbog svoje djelimične providnosti, pločice bi se potencijalno mogle koristiti za polutransparentne spoljašnje zidove i unutrašnje pregrade. Commond Sands pločice se trenutno proizvode od komponenti izvađenih iz šporeta i mikrotalasnih pećnica, ali će dizajneri u budućnosti uključiti i druge vrste stakla namijenjenog za e-otpad. Tim takođe planira da eksperimentiše sa pretvaranjem stakla u druge proizvode, kao što su dijelovi namještaja i unutrašnje pregrade.

Crta Pročitajte još

  Od opušaka cigareta do opeke

  Ekološki materijal od okrunjenih klipova kukuruza

  Zgrade od pečuraka, fikcija ili potencijalna stvarnost



15.04.2024. Gradnja


# otpad # reciklaža # redukcija otpada # staklo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!