8 važnih stvari koje treba imati na umu tokom izgradnje betonskih građevinskih projekata

Prije isporuke betona, neophodno je provjeriti opremu kojom se raspolaže i koja je potrebna za obavljanje posla. Za izlivanje betona koriste se posebne vrste opreme za oblikovanje i vezivanje betona. Ako sve bude u redu biće lakše da se posao završi efikasno.

  • Isporuka betona


Pri isporuci betona ekipa koja radi mora biti spremna za preuzimanje, kvalitetnu ugradnju i njegu betona, što znači da svi koji rade na izvedbi projekta treba da učestvuju u procesu isporuke.


  • Nepripremljenost može dovesti do kašnjenja u projektu


Da bi se izbjegle nezgode, nužno je imati sve radnike opremljene neophodnim alatom spremne za isporuku.


  • Ne koristiti lošu opremu i alate


Možda bi bilo primamljivo koristiti opremu koja je već korištena. Možda je oplata doživjela bolje dane, ali nije pametno koristiti je ako je napukla ili iskrivljena jer se neće dobiti željeni rezultati.


Stoga uvijek treba provjeriti opremu kako bi bili sigurni da je sve u redu. Ne treba ići u dalji proces izlivanja i ugradnje betona dok se oplata dobro ne pregleda.


Nužno je osigurati da imate odgovarajuću opremu, ali takođe morate osigurati da je oprema u dobrom stanju.

  • Uklanjanje oplate na vrijeme


Izlivanje betona je važno i ne smije se dozvoliti da predugo stoji u oplati. Preporučuje se angažovanje profesionalnih betonara koji znaju kako se nositi stručno sa zadatkom.



  • Hidroizolacija je neophodna


Hidroizolacija betona je neophodna i preporučuje se upotrebe pravilnih metoda i proizvoda da biste obavili posao. Preporučuje se angažovanje profesionalca u svom timu koji će se nositi s ovim aspektom posla. Ako se stvari ne urade kako treba, to bi moglo ugroziti cijeli projekat.

Zato se preporučuje ispravna ugradnja hidroizolacije i ugradnja kvalitetne zaptivne mase kako bi se osiguralo da stvari teku glatko.

  • Korištenje vibratore za beton


Najbolje je koristiti vibratore za beton prilikom njegove ugradnje. Vibratori pomažu da se beton učini mnogo izdržljivijim. Vibratorima za beton se objezbjeđuje odgovarajuća kompaktnost betona jer želite da vaš građevinski projekat izdrži test vremena. Nepažljivost može dovesti do problema poput urušavanja zidova.


  • Učvršćivanje oplate


Učvršćivanje oplate je jednostavna stvar koju uvijek trebate preduzimati. Neučvršćivanje može uzrokovati probleme kao što je ispupčenje na betonskim elementima.

  • Pozicioniranje oplate


Provjera pozicija oplate prije izlivanja je preporučljiva. Nakon izlivanja betona, stvari je teško promijeniti. Stoga je najbolje provjeriti sve planove i uvjerite se da je oplata pozicionirana prema planu.


Posljednja prilika da se izvrše promjene biće prije nego što se izlije beton.



Čak i najiskusniji nadzornici i izvođači ponekad mogu previdjeti osnovne specifikacije u radu s betonom. Vođa posla mora biti u toku sa procesom i provjeriti da standardi izgradnje nisu ugroženi.


Ovi savjeti skreću pažnju na osnove betonskih građevinskih radova i izbjegavanje grešaka na gradilištu.

Crta Pročitajte još

  Savjeti za betoniranje pri visokim temperaturama

  Karakteristike i primjena ultra-lakog betona

  Uzroci nepostojane boje betona nakon očvršćavanja

  Samoiscjeljujući beton po principu crvenih krvnih zrnaca

  Betonsko stablo iz kojeg drveće raste



30.03.2023. Gradnja


# armirani beton # beton # oplata # ugradnja betona

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!