Kako odrediti dimenzije kuhinjskog ostrva

Kuhinjsko ostrvo je dio kuhinje koji se satoji od više kuhinjski elemenata slobodno postavljenih u prostoru, odnosno odvojenih od ostatka kuhinje. Njegova veličina zavisi od veličine same kuhinje, ali i od načina na koji se planira korišćenje. Ne postoje tačno određena pravila, ali postoje preporuke i dobre prakse koje mogu biti smjernice.

Ukoliko se kuhinjsko ostrvo u funkcionalnom smislu koristi kao dio ostatka kuhinje, odnosno ako se njegova radna površina koristi za pripremu hrane i ako se na njoj nalaze šporet i/ili sudopera, onda je njegova udaljenost od ostalih kuhinjskih elemenata najvažnije pitanje.


Optimalno je odstojanje od 120cm zbog mimoilaženja, ali i zbog otvaranja vrata kuhinjskih elemenata, rerne i mašine za posuđe.

Ukoliko prostorne mogućnosti dozvoljavaju dobro je dodati još 10-20cm da bi se, dok su vrata mašine za posuđe otvorena, mogle mimoići dvije osobe.

U malim kuhinjama, bez mašine za posuđe, sa visoko ugrađenim rernama, gdje su vrata svih kabineta manje širine 30-40cm može se ostaviti odstojanje od 100cm.

Dakle, kada odvojite potrebno odstojanje, dobićete površinu određenih dimenzija unutar koje je optimalno pozicioniranje kuhinjskog ostrva. Veća dimenzija dobijene površine je dužina ostrva duž koje se ređaju kuhinjski elementi (kabineti). Manja dimenzija je širina i ona mora biti prilagođena funkcionalnim zahtjevima.


Ukoliko se kuhinjsko ostrvo ne koristi za objedovanje, možete predvidjeti ostrvo širine 120cm koje će se sastojati od dva reda kuhinjskih elemenata širine od po 60cm. U tom slučaju jedan red se otvara sa strane kuhinje, a drugi sa spoljašnje.

Ukoliko se kuhinjsko ostrvo koristi za objedovanje može biti široko 110-130cm. U tom slučaju ostrvo će se sastojati od jednog reda kuhinjskih kabineta širine 60cm sa strane prema kuhinji, a radna ploča će biti prepuštena za dodatnih 50-70cm sa strane gdje je planirano objedovanje.

Potrebno je uzeti u obzir i broj mjesta za sjedenje. Optimalno je po jednom mjestu za sjedenje obezbijediti 60cm. To znači da će za ostrvom dužine 200cm optimalno moći da sjede 3 osobe.


Ubičajno je da je visina kuhinjskog ostrva ista kao visina ostatka kuhinje. Ukoliko se koristi za objedovanje sa barskim stolicama može biti visočije, do 120cm, a ukoliko se koristi za objedovanje u nižim stolicama može biti niže. Ukoliko se dio koristi za pripremu hrane a dio za objedovanje, radna ploča može biti denivelisana.

Naravno, ovo su osnovne smjernic, a mogućnosti za dizajn su velike.

Crta Pročitajte još

  Koji su najbolji materijali za izradu kuhinje

  Kako odabrati pravu veličinu sudopere

  Šta treba znati prije kupovine česme za sudoperu



10.04.2023. Gradnja


# enterijer # kuhinja # kuhinjsko ostrvo # organizacija kuhinje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!