Spoj koji gradi kvalitet

Fotografija: José Hevia

Zgrada na Majorci, koju su projektovali Oliveras Boix i Cani Mestre, predstavlja jedan od najzanimljivijih i najinovativnijih arhitektonskih projekata u ovom dijelu Španije. Smještena na strmoj padini, ova zgrada se ističe svojim jedinstvenim arhitektonskim stilom, koji kombinuje tradicionalne elemente sa modernom tehnologijom i materijalima.

Fotografija: José Hevia

Zgrada je izgrađena u tradicionalnom mediteranskom stilu, sa otvorenim i prozračnim prostorima. Takođe, ova atraktivna zgrada ima i dvorište obloženo mramorom, koje stvara luksuznu atmosferu. Unutrašnjost je opremljena visokokvalitetnim materijalima i zanimljivim detaljima.

Struktura zgrade je izgrađena na više nivoa, sa kontrastnim bojama i materijalima. Pored toga, ima i nekoliko balkona, terasa i stepenica, koje omogućavaju lijep pogled na more.

Kada se posmatra iz vana, vidi se da je zasnovana na slojevitoj strukturi koja se spušta niz padinu. Zgrada se sastoji od više različitih nivoa, pri čemu svaki nivo ima svoju terasu, što omogućava stanovnicima da uživaju u predivnom pogledu na okolinu. Za gradnju zgrade korišteni su prirodni materijali, poput kamena i drveta, što joj daje organski izgled i savršeno se uklapa u okruženje.


Ova intrigantna zgrada je mjesto gdje se spajaju moderna arhitektura, tradicionalni stil i luksuz. Ona je istodobno i moderna i tradicionalna u svom dizajnu.

Fotografija: José Hevia

Parcela je trapezastog oblika, sa dvije fasade okrenute prema sjeveroistoku i sjeverozapadu, te dva bočna zida čiji su susjedni objekti različitih visina. Među projektantskim ciljevima je prirodna integracija projekta u okruženje sa zgradama ovih karakteristika. Ovaj prijedlog se sastoji od stambenih jedinica, 11 parking mjesta i poslovnih prostora.


Unutrašnjost zgrade je osmišljena tako da se iskoristi što više prirodnog svjetla, koje ulazi kroz velike prozore i stvara osećaj povezanosti sa prirodom. Enterijer zgrade je minimalistički uređen, sa naglaskom na jednostavnosti i funkcionalnosti. Na ovaj način stvoren je relaksirajući ambijent koji podstiče opuštanje i oporavak od svakodnevnog stresa.

Fotografija: José Hevia

Posebna pažnja posvećena je i ekološkoj održivosti zgrade. Projekat se fokusirao na korišćenje materijala sa malim uticajem na životnu sredinu, kao i na upotrebu tehnologije koja smanjuje potrošnju energije. Zgrada je opremljena solarnim panelima koji proizvode električnu energiju. Takođe, korišteni su sistemi za sakupljanje kišnice i recikliranje otpadnih voda.

Zgrada na Majorci predstavlja primjer savremene arhitekture koja u potpunosti poštuje prirodno okruženje, a istovremeno je funkcionalna i ekološki održiva. Projekat Oliverasa Boixa i Cati Mestre je pokazao da je moguće spojiti estetiku i održivost, što je i jedan od ključnih izazova savremene arhitekture. Ova zgrada se može smatrati pravim remek djelom moderne arhitekture i jednim od najlepših objekata na ostrvu Majorci.

Fotografija: José Hevia

Fotografija: José Hevia

Fotografija: José Hevia

Fotografija: José Hevia

Fotografija: José Hevia

Crta Pročitajte još

  Nagradjeni glazirani stambeni blokovi

  Nagrađeni stambeni blok sa javnim sadržajima

  Zgrada čiji je identitet vezan za podneblje

  Mediteranska dvorišna kuća

  Arhitektura snažnog identiteta koju je otvorio hiroviti vjetar

  Urbana scena unutar male stambene zgrade



18.04.2023. Gradnja


# dvorište # krovna terasa # mediteran # škure # stambena zgrada # tradicija # zgrada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!