Ragbi katedrala u centru grada

Fotografija: Nick Kane

Zgrada koju su projektovali Níall McLaughlin Architects, predstavlja ragbi katedralu - novu kulturnu instituciju i atrakciju u "gradu crkava" koja revitalizuje centar grada. Smještena na uskoj parceli u glavnoj trgovačkoj ulici u centru grada, na ivici zaštićenog područja unutar džordžijanske četvrti Limericka, novu zgradu karakterišu naglašena vertikalnost i izražajnost crkava i gradskih blokova iz džordžijanskog perioda koji su uzeti kao reference.

Fotografija: Nick Kane

Zgrada od 7 spratova pametno utjelovljuje sport u impozantnom dizajnu usmjerenom na zajednicu i nudi interaktivno iskustvo za posjetioce.I iznutra i izvana, postoji konstruktivna iskrenost koja se saopštava kroz detalje od cigle i betona. Fasadama je dat skulpturalni karakter pomoću istaknutih stubova od opeke, prekinutih horizontalnim komadima betona koji reflektuju ploče s vanjske strane.

Fotografija: Nick Kane

Veliki ulazni trijem okrenut prema glavnoj ulici stvara javni prostor, gdje se posjetioci i ljubitelji ragbija mogu okupljati na dane utakmica. U suterenu se nalazi fleksibilan prostor za izložbe, edukacije i različita događanja. U prizemlju se nalazi poslovni prostor, a na prvom spratu kafeterija, obje uz dvovisinski ulazni hol. Na vrhu zgrade nalazi se javna sala koja pruža panoramski pogled na grad i služi kao svjetionik, vidljiv izdaleka.

Fotografija: Nick Kane

Arhitekte su blisko sarađivali sa dizajnerom izložbe Event Communications kako bi osigurali uspješan spoj između interijera, opremanja i interaktivnog doživljaja posjetilaca. Osim toga, instalacija po narudžbi koja visi iznad glavnog ulaza dizajnirana je kako bi pružila vizuelni dojam pri ulasku i izlasku posjetilaca, te kao prikladan način odala čast ragbiju.

Fotografija: Nick Kane

Fotografija: Nick Kane

Fotografija: Nick Kane

Fotografija: Nick Kane

Fotografija: Nick Kane

Fotografija: Nick Kane

Fotografija: Nick Kane

Crta Pročitajte još

  Monolit boje šampanjca

  Nagrađeni stambeni blok sa javnim sadržajima

  Ram za fotografiju (kuća za odmor)

  Kuća kretanja i mira

  Mentalna ustanova (Video)

  Nagradjena crkvena kapela od zlatnog betona i prirodne svjetlosti

  Primjena pigmentisanog betona u arhitekturi



15.06.2023. Gradnja


# atrakcija # cigla # crkva # katedrala # kultura # opeka # pigmentisani beton # sport

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!