Podcast Sfera: Nove tehnologije i budućnost dizajna

Epizoda 11: Dušan Cvetković i Lazar Đurić

emitovanje 28.07. u 12:00 sati na YouTube kanalu

Tim podcasta Sfera je, u skladu sa rezultatima nedavno objavljene ankete na društvenim mrežama, odlučio da se u predstojećoj epizodi pozabavi temom koja je trenutno veoma aktuelna u arhitektonskim krugovima, primjenom vještačke inteligencije i parametarskih softvera.

Epizoda 11: How to Rhino (podcast Sfera)

Gosti jedanaeste episode su arhitekte Dušan Cvetković i Lazar Đurić, poznati po svom projektu “How to Rhino” koji su pokrenuli prije 5 godina. “How to Rhino”  predstavlja jedan od najuspješnijih edukativno-arhitektonskih YouTube kanala na ovim prostorima koji broji preko 60 hiljada pratilaca. Sadržaj koji oni kreiraju nije samo namijenjen i koristan arhitektama već i drugim kreativicima koji žele da unaprijede svoje dizajnerske vještine kroz softver Rhinoceros 3d.

Dušan Cvetković i Lazar Đurić na gostovanju podcast-u Sfera

Rhinoceros 3d, poznatiji kao Rhino, je grafički softver nastao u Americi osamdesetih godina, koji se Smatra  jednim od najrevolucionarnjih 3D grafičkih softvera. To je zaslužio implementacijom matematičkog modela NURBS, koji je nastao iz potrebe dizajnera jahti i automobila da u virtuelnom prostoru sa velikom slobodom uz istovremenu matematičku preciznost vizualiziju i manipulišu sa krivim linijama i površinama. Ideja se dalje nastavila razvijati nakon ponude CAD softvera kojim bi se u potpunosti promijenio i olakšao proces dizajna auto i brodoindustrije, čiji su dizajneri do tada crtali olovkom, lenjirima i krivuljarima. Međutim ovaj softver uspijeva da nađe primjenu u mnogobrojnim sferama dizajna, a posebno se ističe u arhitektonskim krugovima.

Dušan Cvetković i Lazar Đurić na gostovanju podcast-u Sfera

U razgovoru sa gostima, imate priliku da čujete kakav uticaj su imale nove tehnologije na njihova iskustva u radu sa inostranim i domaćim biroima. Pričaće o izazovima sa kojima su se susreli kreirajući sadržaj za svoj YouTube kanal i podijeliće iskustvo kako su uspijeli da sprovedu ideju do kraja kroz vrlo uspješan poslovni model na bazi edukacije. Sve to i još mnoge druge važne teme možete poslušati u petak u jedanaestoj epizodi ,,NOVE TEHNOLOGIJE I BUDUĆNOST DIZAJNA'' na YT kanalu podcasta Sfera, a dan kasnije i na audio platforamama.

Crta Pročitajte još

  Podcast Sfera: Na mladima svijet ostaje

  Podcast Sfera: Fenomen grada



27.07.2023. Gradnja


# 3d model # arhitektura # edukacija # podcast # rhinoceros 3 # sfera # softver # youtube

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!