Stambeno-poslovni blok u City Kvartu

Na lokaciji nekadašnje fabrike „Radoje Dakić“, odnosno na području sadašnjeg City Kvata, u zahvatu izmjene i dopune DUP-a „Radoje Dakić” u Podgorici, planira se izgradnja bloka višeporodičnog stanovanja sa djelatnostima. Idejno rješenje uradio je arhitektonski biro ING INVEST.

izvor: epa.org.me/ ING INVEST

Od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, investitoru su izdati urbanističko tehnički uslovi za izradu tehničke dokumentacije među kojima su bili vrijednosti indeksa zauzetosti i izgrađenosti, broj parking mjesta kao i procenat zauzetosti parcele slobodnim površinama i zelenilom. Kako stoji u tehničkoj dokumentaciji, svi ostvarni urbanistički parametri su u granicama propisanih vrijednosti UT uslovima.

izvor: epa.org.me/ ING INVEST

Blok je zamišljen kao sklop tri samostojeća objekta (objekat I, objekat II i objekat III ) pozicioniranih uz ulicu koji funkcionišu kao nezavisne cjeline. Sva tri objekta su jednake spratnosti odnosno 2Po+Pr+5. Lokacija budućeg bloka je sa svih strana oivičena saobraćajnicama, predviđenih DUP-om, koje još uvijek nijesu izgrađene. Blok sadrži 7 lamela. Objekti su prilično pravilne geometrije sa naglašenom kubusnom podjelom koja je razbijena otvorima na fasadi. Objekat I je sačinjen od tri lamele (A, B i C). Objekat II i III su simetrični i sačinjeni pojedinačno od dvije, odnosno zbirno 4 lamele (D, E, F i G). Ulaz u lamele je pozicioniran sa dvorišne strane stambenog kompleksa, tako da je ulična fasada predviđena za poslovne i društvene djelatnosti. Ukupan broj stanova je 245, a njihova struktura je raznovrsna od jednosobnih i dvosobnih do trosobnih stambenih jedinica.

Prizemlje je namijenjeno poslovnim prostorima različite tipologije i površina. U prizemlju su predviđeni fleksibilni otvoreni prostori koji su prilagođeni višestrukim namjenama. Objekti dijele zajedničku parking garažu sadržanu na dva nivoa. Podzemni gabarit garaže iznosi 5.248,12 m², što je oko 51.74% zauzetosti površine lokacije.

izvor: epa.org.me/ ING INVEST

Fasadni zidovi će biti zidani u blok opeci, dok će finalna obrada fasade biti u malteru ili alternativi u vidu plementitih fasadnih maltera kao i od kamenih obloga, svijetlo bež boje. Materijalizacija fasadnih zidova na nivou prizemlja je kombinacija velikih staklenih površina i obloga od kamenih ploča svijetlo bež nijanse. Odabir ovakve materijalizacije u pogledu teksture i kolorita projektant objašnjava kao svoju intenciju da prizemlje objekata uskladi sa materijalizacijom okolnog uređenog terena popločanih površina kako bi se postigla koherentnost i povezanost prostora. Kako je naglašeno u tehničkoj dokumentaciji projekta, nadstrešnica iznad prizemlja ima funkcionalnu i praktičnu ulogu. U estetskom smislu ona odvaja bijele čiste kubične forme iznad od rustično obrađenog prizemlja i parternog uređenja.

Crta Pročitajte još

  Eko-efikasna zgrada u Podgorici

  Novi stambeni blok u krugu nekadašnje fabrike “Radoje Dakić” u Podgorici

  Novi stambeno-poslovni kompleks u krugu nekadašnje fabrike gradjevinskih mašina u Podgorici



03.08.2023. Gradnja


# blok # city kvart # Podgorica # poslovni prostori # višeporodično stanovanje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!