Viševjekovani stan u savremenom izdanju

U viševjekovnoj stambenoj zgradi u naselju Sants u Barseloni, nalazi se trosoban stan površine 64 m². Nakon niza godina korišćenja i lošeg održavanja stan je oronuo, sa vidljivim konstruktivnim oštećenima i zastarjelom funkcionalnom organizacijom.


Arhitekta Albert Montilla iz arhitektonskog studija Midori Arquitectura, pristupio je izazovu rekonstrkcije ovog stana sa ciljem osavremenjavanja prostorne organizacije, ali i sa željom da se naglase arhitektonski elemenati koja ga čine prepoznatljivim.

Postojeće stanje

Stan ima izduženu osnovu nepravilnog oblika sa otvorima na kraćim stranama i ulazom po sredini podužne strane. Izduženu formu stana je, u postojećoj organizaciji prostora, pratio hodnik iz kog se pristupalo dnevnoj sobi sa kuhinjom i kupatilom sa jedne strane, dvijema prostorijama sa suprotne strane i dvijema prostorijama bez prirodnog osvjetljenja i ventilacije u sredini stana.

Plan intervencija

Za arhitektu su polazište u prostornoj organizaciji bila dva ograničavajuća faktora: izdužena osnova bez prirodnog osvjetljenja u središnjem dijelu i pozicija hidrotehničkih instalacija. Uzevši u obzir ove uslove, arhitekta je odlučio da dvije spavaće sobe zadrže postojeću poziciju na frontalnoj fasadi zgrade, a dnevnu sobu je organizovao na suprotoj. Kupatilo je zadržalo postojeću poziciju, a kuhinja je izmještena uz podužni zid dnevne sobe, u nastavku kupatila. 

Izvođenje

U toku rušenja postojećih zidova i plafona otkrivena je originalna međuspratna konstrukcija od drvenih greda i keramičkih svodova. Uprkos potrebi da se ova konstrukcija ojača zbog starosti zgrade i rušenja unutrašnjih nosećih zidova, arhitekta je želio da ostane vidna u enterijeru. Da bi osigurali konstrukciju, a istovremeno sačuvali drvene grede i svodove, cijelim podužnim pravcem stana je postavljena čelična greda.

Zbog velikog podužnog raspona dodate su dvije poprečne grede na koje se oslanja podužna. Poprečne grede pozicionirane su u pregradnim zidivima, 60 cm ispod podužne za koju su povezane manjim čeličnim profilima koji imaju ulogu stubova. Odvajanjem greda u vertiklanom pravcu napravljeni su svjetlarnici iznad pregradnih zidova koji propuštaju svjetlost u središnji dio stana.

Podužna greda je obložena gispskartonskim tablama do visine poprečnih greda. U međuprostoru gipsane obloge sprovedene su električne instalacije, a sva rasvjeta izvedena je na bočnim stranama grede čuvajući cjelovitost plafona. Sa donje strane, greda je naglašena oblogom od vodootpornog MDF-a u zelenoj boji.

U toku rušenja postojećih podova otkrivena je i originalna podna obloga od cementnih pločica koje su se pojavile u Kataloniji tokom 1850ih godina, a nakon čega su se koristile širom Evrope i Amerike. Zbog velikih oštećenja podne ploče, nije bilo moguće sačuvati originalnu oblogu od cementnih pločica u cijelom stanu. Ipak, dio pločica je sačuvan i ponovo postavljen sredinom središnje prostorije.

Ova prostorija je višenamjenskog karaktera sa pokretnim pregradama koje omogućavaju privatnost kada je potrebna. Može biti trpezarija, radna soba ili gostinjska soba. Tako je budućem stanaru ostavljena mogućnosti da u skladu sa ličnim potrebama uredi postor do kraja.


13.09.2023. Gradnja


# enterijer # rekonstrukcija # uređenje enterijera

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!