Porodična kuća u podgoričkom naselju Drač-Nastavak tradicije na savremen način

izvor:podgorica.me/ARHINGinženjering



Kameni zidovi, po kojima se oslanjaju bočne strane susjednih objekata, prepoznatljiv simbol naselja Drač, jednog od nastarijih dijelova Podgorice, ne samo da ograničavaju u fizičkom kontekstu parcelu na kojoj će se planirani objekat naći već arhitektama biroa ARHINGinženjering služi kao neka vrsta okvira koji ih usmjerava kroz put samog razvoja idejnog koncepta, vodeći računa o tome da ne iskoče iz već uspostavljenih fizičkih i idejnih granica, čime bi se narušila zatečena atmosfera na ovom istorijskom području.


izvor:podgorica.me/ARHINGinženjering



Kako arhitekte navode u tehničkoj dokumentaciji, linearna šema organizacije parcele /dvorište – objekat– dvorište/ nametnula se kao logična. Postavljen je cilj da se parternim uređenjem i ovakvim lociranjem objekta zatvorene forme sa sopstvenim dvorištem prenese duh stare Podgorice, karakterističan za ambijent Drača i Stare varoši. To je pokušano upotrebom kamena-suvomeđe kako u dijelu novih ograda parcele tako i obnavljanjem postojećih obodnih zidova. Budući korisnici izrazili su želju ka unutrašnjoj organizaciji kojom bi se oslobodio veći dio parcele za zelene površine.




izvor:podgorica.me/ARHINGinženjering




Forma objekta omogućila je pojavu dvorišta unutar kuće, zelenim procjepom koji se nalazi između dnevnog boravka i trpezarije. Upravo na tom mjestu odmora korisnika naći će se i simbolični centar kuće, njeno središte u obliku drveta.



izvor:podgorica.me/ARHINGinženjering/presjek i osnova prizemlja

izvor:podgorica.me/ARHINGinženjering



Objekat se odlikuje svedenom kubičnom formom, kosim krovovima sa crvenim kanaliciama kojima se nastavlja tradicija Drača kroz savremenu arhitektoniku. Arhitekte su stavile akcenat na pročišćenom, oslobođenom arhitektonskom izrazu gdje kao jedine ukrasne elemente navode konzolne ispuste na dijelovima spratne etaže kao i upotrebu drvenih zasjenjivača oko vertikalnih prozora.




izvor:podgorica.me/ARHINGinženjering




Funkcionalni sadržaji organizovani su tako da dođe do jasne separacije dnevne i noćne zone. Prizemna etaža projektovana je kao dnevna zona dok je sprat planiran u vidu spavaćeg bloka, odnosno noćne zone koja se sastoji od 3 spavaće sobe.




izvor:podgorica.me/ARHINGinženjering




Poštujući zadate urbanističko tehničke uslove, u materijalizaciji fasade, koja je predviđena kao termo fasada bijele boje, arhitekte se koriste dekorativnim oblogama od aluminijumskih profila u boji drveta na pojedinim djelovima fasade, kao i upotrebom kamena.




Crta Pročitajte još

  Rekonstrukcija i nadogradnja objekta u Donjoj Gorici u Podgorici

  Stambeno-poslovni objekat u Donjoj Gorici

  Nova džamija u Podgorici

  Započeta izgradnja stambeno-poslovnog objekta u Vučedolskoj



28.09.2023. Gradnja


# Drač # istorija # kamen # kuća # kulturno nasljeđe # naselje # ograda # suvomedja

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!