Šta treba znati prije kupovine aspiratora

Šta je recirkulacioni, a šta odvodni aspirator. Šta je protok vazduha i koliki je potreban za vašu kuhinju? U nastavku pročitajte odgovore na ova pitanja, kao i šta sve treba znati prije kupovine aspiratora!

Dimenzije aspiratora

Da bi aspirator uspješno odvodio isparenja i neprijatne mirise potrebno je da bude iste ili nešto veće širine u odnosu na širinu šporeta, odnosno ugradne ploče za kuvanje. Iz tog razloga, u ponudi se najčešće mogu naći aspiratori širine 50cm, 60cm i 90cm. U odnosnu na širinu, dubina aspiratora nije od presudnog značaja i može biti od 30cm do 50cm.


Kada je u pitanju visina na koju se aspirator montira, važno je da u vertkalnom pravcu od električnog šporeta, odnosno ugradne rerne za kuvanje bude udaljen 70cm, a od plinskog šporeta 80cm. Prilikom montaže svako pratite uputstva proizvožača.


Način ugradnje aspiratora

Samostalni i ugradni aspiratori su najčešće upotrebljavani aspiratori u domoćinstvima.


Samostalni ili klasnični aspiratori se ugrađuju upravno na zid, ispod kuhinjskog elementa ili samostalno.


Ugradni aspiratori se ugrađuju u kuhinjski element. Mogu biti potpuno ugradni ili teleskopski.

Dekorativni aspiratori se postavljaju na zid ili pafon. U odnosu na oblik mogu biti piramidalni, kaminski, u obliku slova T isl.

Ugaoni aspiratori se ugrađuju u ugao između dva zida. Estetski su vrlu dopadljivi i pogodni za dobro iskorišćavanje prostora.


Centralni aspiratori se postavljaju direktno na plafon i zahtijevaju najviše prostora za ugradnju. Najčešće se koriste kada se šporet nalazi u kuhinjskom ostrvu pa se naziva i ostrvski aspirator.


Plafonski aspiratori se ugrađuju na donju stranu kuhinjskih elemenata. Odličan su izbor ukoliko želite više prostora za skladištenje. 

Savremenija rješenja su aspiratori ugrađeni u radnu ploču i aspirator ugrađeni u ploču za kuvanje

Način odvoda vazduha

Prema načinu odvoda vazduha aspiratori mogu biti recirkulacioni i odvodni, a postoji i oni u kojima su ova dva načina kombinovana.


Recirkulacioni aspiratori usisavaju vazduh koji zatim proolazi kroz aluminijumski filter koji zadržava masnoću, a zatim nastavlja kroz ugljeni filter koji apsorbuje mirise, da bi na kraju vratio prečišćen vazduh u prostoriju. Ova vrstu aspiratora je najbolji izbor kada nije predviđen ventilacioni otvor i kada ne postoji  mogućnost odvođenja vazduha napolje.


Odvodni ili ventilacijski aspiratori odvode vazduh napolje kroz ventilacioni kanal tako što usisavaju vazduh kroz aluminijski filter koji zadržava masnoću i izbacuju ga kroz odvodnu cijev napolje. Ovaj tip aspiratora je značajno efikasniji u uklanjanju neprijatnih mirisa u odnosu na recirkulacioni.

Protok vazduha

Obzirom da je glavni zadatk aspiratora da obezbijedi čisti vazduh u kuhinji, najvažniji kriterijum pri odabiru treba da bude brzina protoka vazduha. Brzina protoka vazduha označava kapacitet aspiratora, odnosno koliko vazduha uređaj može da apsorbuje za 60 minuta rada na maksimalnoj brzini. Raspon se kreće od  150m³ vazduha za 1h za slabije aspiratore, do 2500m³ vazduha za 1h za snažnije.


Važno je imati u vidu da potrebna brzina protoka vazduha zavisi od dimenzije prostorije. Da biste izračunali potrebni protok vazduha pomnožite kubaturu prostorije (površina poda pomnožena sa visinom zida) sa brojem izmjena kojih po pravilu treba biti 10-20 puta na sat.

Objasnimo na konkretnom primjeru stana u kome se kuhinja nalazi u open space dnevnoj zoni površine 30m² svijetle visine visine 2.5m. Kubatura prostorije je 30m²*2.5m=75m³. Dalje kubaturu prostorije množimo sa 10, odnosno 20 izmjena po satu i dobijamo 750m³/h - 1500 m³/h.


Ovo je svakako najuopštenija formula, a za svaki pojedinačni slučaj potrebno je prilagoditi proračun i konsultovati se sa mašinskim inženjerom.

Crta Pročitajte još

  Indukciona ili staklokeramička ploča za kuvanje

  Šta treba znati o ugradnim rernama

  Vrste i veličine mašina za pranje posuđa



27.09.2023. Gradnja


# kuhinja # namještaj i oprema # organizacija kuhinje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!