NVO Gradionica: Čemu toliko buke oko igre, igrališta i pejzaža?

NVO Gradionica, nevladina organizacija oformljena 2019. godine sa ciljem promocije i poboljšanja uslova javnih dobara, (ne)materijalne baštine i životne sredine, odlučila je da zajedno sa još četiri partnerske organizacije sa Zapadnog Balkana, radi na jednom zanimljivom pilot projektu koji je okupio veliki broj eksperata za igru. U orginalu, prenosimo tekst napisan od strane Gorana Jankovića, osnivača NVO Gradionice, u kojem možete pročitati nešto više o pomenutom projektu.

Rad se odnosi na ono što se mora učiniti, a igra na ono što se ne mora učniti - Pustolovine Toma Sojera, Mark Twain.


Igra, avantura i zdrav razvoj djeteta

 

Postoji mnogo stručnih definicija, a još više ličnih doživljaja igre. Iako nam predstoji mnogo istraživanja u oblasti igre, postoji širok konsenzus među naučnicima i tradicionalnim shvatanjima da je igra ključni element razvoja u djetinjstvu.

 

Pedagozi, psiholozi, psihijatri, evolutivni i neurobiolozi, zajedno sa drugim stručnjacima koji proučavaju razvoj djeteta, jasno ističu da je igra neizostavan aspekt ljudske interakcije, ne samo u ranim godinama života, već i kasnije. Pored zabavnog karaktera, u velikoj mjeri doprinosi mentalnom razvoju djeteta, jer je motorički i kognitivni razvoj čvrsto povezan s njom.

 

Fotografija: Gradionica

Bilo da se radi o razvoju kreativnosti, logičkog razmišljanja ili rješavanju problema, igra ima ključnu ulogu. Razvoj socijalnih vještina je takođe od suštinskog značaja, jer igra često podrazumijeva interakciju među djecom kroz dijeljenje, saradnju i rješavanje konflikata.

 

Emocionalni razvoj djeteta takođe se unapređuje kroz igru, budući da ona uvijek izaziva emotivne reakcije učesnika, kao što su sreća, tuga, strah i drugi. Ponekad same igre nose imena koja evociraju njegov emocionalni karakter, poput popularne igre Čovječe, ne ljuti se.

 

A šta su to igrališni pejzaži?

 

Igrališni pejzaži predstavljaju više od običnog igrališta. To su prostori dizajnirani (ili spontano nastali) da podstaknu igru, avanturu i radoznalost ne samo u njenom formalnom obliku, već i na neformalan način, koristeći nestandardne elemente kako bi potaknuli kreativnost i interakciju među ljudima svih uzrasta. Može biti urbana akupunktura obogaćena elementima društveno-zabavnog karaktera ili može biti jedan cijeli niz elemenata, intervencija, priča, struktura, veza i događaja koji čine jednu cjelinu. Zamislite igrališni pejzaž kao potez gdje se oblici i teksture kombinuju, iskustva i emocije prepliću a događaji preklapaju, i svi čine jedan jedinstveni pejzaž - pejzaž od igre.


Ovi pejzaži nijesu nužno namijenjeni samo djeci - i odrasli mogu uživati u istraživanju, zabavi i interakciji s okolinom. Ova mjesta mogu biti u parku, na trgu, spolja ili u nekom unutrašnjem ambijentu, mogu biti avanturističkog ili senzornog karaktera, u blatu ili vodi, na pijesku, mogu biti i dio zajedničkog javnog prostora ili krova neke institucije, ili mogu biti poput jednog prelijepog primjera simbioze istorije, arheologije i zabave - ostaci antičkog trikonhosa u Baru, koji godinama služi kao spontani neformalni vid igrališnog pejzaža grada pod Rumijom. 

Fotografija: Gradionica

Ko-kreacija, priroda i participativni dizajn pilot projekta u Baru - Kockice

 

U kontekstu ovog projekta, u participativnom i ko-kreativnom procesu sa učenicima Gimnazije ‘’Niko Rolović’’ i SEUŠ Bar, NVO Gradionica je radila na jednom dijelu dvorišta i unaprijeđivanju uslova društveno-zabavnog karatera ovih srednjih škola. U prvom, analitičkom periodu projekta, učenici ovih škola su participirali tako što su se upoznavali sa konceptom javnog prostora i njegovog značaja. Zatim su na primjeru njihovog dvorišta davali konkretne prijedloge vezane za poboljšanje kapaciteta dvorišta onim elementima igre koje oni smatraju potrebnim. Njihovi kreativni potencijal varirao je od infrastrukturnih projekata poput skejt parka, amfiteatra i dodatnih objekata za reakreaciju do jednostavnih, praktičnih i skromnih ideja poput mjesta za sjedjenje, sklonište u hladu od jakog sunca ili česme sa pijaćom vodom.


Fotografija: Ivana Planinić

U toj kombinaciji želja i limitiranog budžeta nastaje multifunkcionalna platforma koja se rađa upravo kao izraz potrebe učenika ove dvije srednje škole u Baru. Kroz ko-kreativni dizajn i projektovanje sa učenicima, osmišljena su rješenja za više problema koji su učenici označili kao prioritetne za razrješavanje - nedostatak hlada koji bi ih štitio od vruće mediteranske klime u blizini škole (većina takvog sadržaja koje je dvorište oko škole nekad imalo uništen je 2019. godine), prostor obogaćen zelenilom na koje ne treba čekati godinama da naraste, prostor u blizini škole u kojem mogu provoditi velike i male odmore a da to nije nužno odlazak u okolne kafiće. 

Fotografija: Gradionica

Ali smo otišli i korak dalje, pa smo u fazi dizajna predvidjeli da taj prostor bude učionica na otvorenom kao temeljni instrument za sprovođenje većine nastavnih planova i programa, a koju su učenici takođe izgubili rušenjem amfiteatra 2019. godine. Ova platforma je takođe iskoristiva i kao mala pozornica za nastupe i proslave koji se dešavaju na kraju školskih godina. Modularnost blažujke i vertikalna felksibilnost visina pojedinačnih podesta daje mogućnost da se oni mogu koristiti kao mjesta za udobno sjedenje djece različitih visina ali i kao radni stolovi na kojima se mogu ispisivati domaći zadaci. Dovoljno su veliki da se na njima mogu opružiti i uživati u zelenilu koje natrkiva ovaj prostor ali i da okupe manje grupice od nekoliko učenika kada igra ili nastava predviđa grupisanje. Ukratko, glavno mjesto za druženje nakon nastave, igru i zabavu, ili jednom riječju — KOCKICE.

Fotografija: Gradionica

RE:Designing Playscapes with children of Western Balkan je projekat finansiran od strane Kreativne Evrope a ko-finansiran od strane Ministarstva Javne uprave Crne Gore i razvijan je pored Ljubljanje, Zagreba, Beograda i Tirane u još jednom gradu u Crnoj Gori, u Baru. Eksperti za igru su zajedno radili na ko-kreaciji, popularizaciji, ozelenjavanju, integrisanju i razmjeni iskustava i mnogim drugim aspektima na polju pejzažnih igrališta (eng. Playscapes), a dosta saznanja, iskustava i praktičnih primjera biće podijeljena u vodiču koji je pripremljen na crnogorskom jeziku i dostupan je online.

Fotografija: Gradionica


27.02.2024. Gradnja


# gradionica # igra # igralište # kokreacija # participativni dizajn

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!