Konstrukcijski sistem inspirisan Lego kockama

Fotografija: Renco

Proizvođač Renco, sa sjedištem u Floridi, upotrijebio je kocke koje se mogu slagati jedna na drugu kao Lego kockice, napravljene od materijala koji su prenamijenjeni, za izgradnju stambenog bloka u Palm Springsu, projektovan od strane arhitektonskog studija Arquitectonica.

Fotografija: Renco

Blokovi sastojani od kompozita staklenih vlakana, smole i kamena, izrađeni su da budu jači, energetski manje intenzivni i pristupačniji od tradicionalnih materijala, kako ističe firma. Blokovi su prvi put korišteni u Turskoj nakon zemljotresa za bržu i pristupačniju obnovu infrastrukture nakon prirodnih katastrofa. Kako ističe tim iz firme, Renco strukturni sistem gradnje predstavlja nov način izgradnje koji je 23 puta jači od betona, jeftiniji i uštedljiv na vremenu.

Fotografija: Renco

Svaki blok je na vrhu s izbočinama sličnim onima koji se nalaze na Lego kockama. Sistem je konstruisan kao stvaran komplet Lego kockica - oblikovani blokovi koji se isprepliću i stvaraju cijele strukture. Pojednostavljivanjem konstrukcije u sistem sličan Lego kockicama, Renco zgrade mogu se sastaviti mnogo brže, smanjujući vremensku i energetsku potrošnju, objašnjava tim. Pojedinačni blok izrađen je s 40 posto otpadnog materijala prenamijenjenog iz izvora industrije masivne brodogradnje. Svaki oblikovani blok je pravouglog oblika i na vrhu ima niz izbočina, koje se spajaju i slažu na isti način kao Lego kockice.

Fotografija: Renco

Tipični blok je dimenzija 20 x 20 x 40 cm i lakši je 20 posto od tradicionalnog betonskog bloka, ističe tim. Za međusobno spajanje blokova korišteno je dvokomponentno ljepilo od metil metakrilata. Za ovakav način gradnje, sve što je potrebno je viljuškar za podizanje materijala, pištolj za ljepilo i čekić. Radnicima nije potrebna teška oprema ili električni alati, kao ni vanjske skele i dizalice. U ovom sistemu gradnje odsustni su procesi zavarivanja kao i brušenja. Struktura bloka smanjuje i vrijeme izgradnje. Potrebno je samo oko dva sata za obuku osobe za gradnju s Rencoom, tako da se građevinski projekti ne odlažu zbog tradicionalnog nedostatka radne snage, rekao je tim.

Fotografija: Renco

Na primjer, prvi Renco USA stambeni kompleks, u Palm Springsu na Floridi, završen je u rekordnom roku. S 11 nekvalifikovanih radnika bilo je potrebno oko osam nedelja da se sastavi svaka od četiri identične trospratnice, objašnjavaju iz tima. Oni tvrde da ovakav sistem gradnje može utrostručiti životni vijek zgrade. Osim toga, firma ističe kako su blokovi otporni na zemljotrese, uragane ali i na vatru, vodu, plijesan, termite i štetočine. Konstrukcijski blokovi prošli su preko "400 rigoroznih sigurnosnih testova" koji će se koristiti u SAD-u

Fotografija: Renco

Crta Pročitajte još

  Zgrade od pečuraka, fikcija ili potencijalna stvarnost

  Od opušaka cigareta do opeke

  Filer ploča je olakšana medjuspratna konstrukcija



08.04.2024. Gradnja


# konstrukcija # konstruktivni sistem # otpad # redukcija otpada

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!