Podcast Sfera: Priča o zaboravljenih Beogradskih 5

Epizoda 13: Goran Anđelković

emitovanje 25.08. u 12:00 sati na YouTube kanalu

Podcast Sfera: Goran Anđelković

U sljedećoj epizodi ekipa iz podcasta Sfera okreće se ka prošlosti sa željom da Vam ispriča priču o grupi arhitekata koja je svojim kreativnim opusom ostavila neizbrisiv trag u životnom prostoru i istoriji arhitekture Beograda, Jugoslavije i Evrope. U tome će im pomoći njihov sljedeći gost, arhitekta i nezavisni istraživač na području istorije i teorije savremene arhitekture dr. Goran V. Anđelković koji je veliki dio svoje akademske karijere posvetio proučavanju arhitektonskog nasljeđa takozvane jugoslovenske moderne odnosno projektantskim tendencijama i dešavanjima koja su se odvijala u periodu između 50-ih do 70ih godina prošlog vijeka u sferi arhitekture.

Podcast Sfera: Gostovanje Gorana Anđelkovića

Sa Goranom su započeli razgovor o Čika Mikinoj "školici" arhitekture i na njihova sjećanja na divan period otkrivanja i upoznavanja sa novim svijetom, o formiranju "Beogradskih 5" – arhitekte Leonid Lenarčić, Milosav Mitić, Ivan Petrović, Ivan Simović i Mihailo Čanak i njihovim dostignućima, te razlozima zbog kojih grupa nije odoljela mnogim pritiscima.

Podcast Sfera: Goran Anđelković

Mihailo Čanak (1932, Beograd - 2014, Beograd) diplomirao je 1957. na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, stekao zvanje magistra nauka 1975. i doktorirao 1984. godine. Od 1957. zaposlen je u Centru za stanovanje Instituta za ispitivanje materijala SR Srbije. Od 1986. do 1990. upravnik je Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije. Bio je naučni savjetnik, potpredsjednik Upravnog odbora i Naučnog vijeća ovog instituta. Centralna figura u procesu formiranja Centra za stanovanje Instituta IMS, koji je razradio osnovne metodološke i tehničke postavke habilotologije u Jugoslaviji i naučne i statističke principe standardizacije za potrebe stambene izgradnje. Sa svojim timom je radio na habitološkim istraživanjima u okviru međunarodnih projekata. Jedan od protagonista tzv. “Beogradske škole stanovanja”. Od 1985. sa sinom Milošem vodi jedan od prvih programa neformalnog obrazovanja u arhitekturi u Srbiji, pripremnu nastavu za polaganje prijemnog ispita na Arhitektonskom fakultetu (ARD) – Architectural Research & Design.

Podcast Sfera: Goran Anđelković

Najznačajniji objekti i cjeline:

  • Blok 21 u Novom Beogradu (sa L. Lenarčičem, M. Mitićem i I. Petrovićem, 1961–63)
  • Naselja Liman I i Liman II u Novom Sadu (1962–65)
  • Stambena zgrada u naselju Slatina u Tuzli (1965)
  • Blok 29 u Novom Beogradu (sa M. Mitićem, 1968–70)
  • Stambene osmospratnice u blokovima 45 i 70 u Novom Beogradu (1968–72)
  • Stambene zgrade u bloku 2 kod Željezničke stanice u Novom Sadu (1969–72)
  • Naselja Kijevo–Kneževac (sa A. Đokićem, 1971–80)
  • “Košutnjak” (sa A. Đokićem, 1981–83) u Beogradu
  • Stambene zgrade u naselju Bežanija u Beogradu (sa P. Napijalom i D. Simićem, 1982–84)
  • Stambene zgrade u Ulici cara Lazara u Loznici (1990–92)
  • Upravna zgrada “Kreativnog centra” u Gradištanskoj ulici u Beogradu (2002)

Blok 21 na Novom Beogradu, 1961-1963 (Lenarčić, Mitić, Petrović i Čanak)

Sa gostom su razgovarali o habitologiji, simbiozi nauke i prakse, o značaju i odgovornosti arhitekte u današnjem društvu, o njegovim iskustvima studiranja u Sloveniji i doktorskom radu te kako je Mihailo Čanak uticao na njegovo istraživanje Jugoslovenske stambene arhitekture o definiciji termina "Beogradski stan" te da li je to mit ili specifikum ali i o tome da li je potrebna arhitektonska komora ostalim bivšim republikama po ugledu na Sloveniju i Hrvatsku kao i mnogim drugim važnim pitanjima koje možete saznati u petak u Epizodi 13 ,,Priča o Beogradskih 5'' zvaničnom YT kanalu Podcasta Sfera, a dan kasnije i na audio platforamama.

Crta Pročitajte još

  Podcast Sfera: Strast prema fudbalu i konkursima

  Podcast Sfera: Nove tehnologije i budućnost dizajna

  Podcast Sfera: Fenomen grada

  Podcast Sfera: Na mladima svijet ostaje



24.08.2023. Gradnja


# arhitektura # habitologija # jugoslovenska stambena arhitektura # podcast # sfera # stanovanje

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!