Podcast Sfera: Kultura je lijek, arhitektura alat

Epizoda 19: Alejandro Aravena

emitovanje 27.11. u 12:00 sati na YouTube kanalu

podcast Sfera: Alejandro Aravena

Dobrodošli u SFERU, prostor posvećen dijalogu o Arhitekturi kao mehanizmu društvene promjene. Ova rečenica u opisu podcasta odmah je zaintrigirala čuvenog Čileanskog arhitektu Alejandra Aravenu kad je tim podcasta Sfera stupio u kontakt sa njim i njegovim timom još prije ovog oktobra i dolaska u Novi Sad i Srbiju.


Podcast se nastavlja u istom ritmu, nakon uspješnih epizoda u kojima je Sfera Podcast pozvan od strane studenata i nastavnog osoblja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, da u sklopu Nedelje sa arhitekturom, manifestacije koja se održava u prvoj nedelji nastavne godine i posvećena je osnaživanju društvenih veza i unapređenju kvaliteta obrazovanja, da zajedničkim snagama iniciraju seriju razgovora o profesionalnom angažovanju mladih arhitekata i poziciji arhitekture u našem društvu.

Podcast Sfera: razgovor sa Alejandrom Aravenom

Podcast Sfera, u predstojećoj epizodi, ima posebnog gosta i epizodu prvi put snimljenu na engleskom jeziku. Njihov sagovornik, sa kojim su proveli dva dana razgovarajući, jeste jedan od najvećih stručnjaka današnjice u domenu socijalne arhitekture i arhitekture okrenute zajednici ’’na ivici’’ egzistencije, a to je Alejandro Aravena.


Kaleidoskop Kulture, evropski trend brend nastao prijje 6 godina kao najveće nasleđe manifestacije ''Novi Sad - Evropska prestonica kulture'', i dalje traje kroz 5 nedelja bogatog kulturno - umjetničkog programa krajem septembra i početkom oktobra, podeljenog u 5 kategorija – Izvođačke umjetnosti, Primjenjene umjetnosti, Vizuelene umjetnosti, Književnost i Arhitektura. Tim podcast-a Sfera kao Arhitektonski podcast najviše se zanimao za program Arhitekture koji je bio izuzetno zanimljiv, a kao pravi šlagort bilo je upravo gostovanje čileanskog arhitekte Alejandro Aravene, predavača na nekoliko univerziteta od kojih se izdvaja Harward, dobitnika Pritzkerove nagrade (ekvivalenta Nobelovoj), umjetničkog direktora Bijenala arhitekture u Veneciji 2016, osnivača studija Elemental i dobitnika mnogobrojnih priznanja i svjetskih arhitektonskih konkursa u konkurenciji najboljih svjetskih arhitekata.

Podcast Sfera: razgovor sa Alejandrom Aravenom

U Novom Sadu i Beogradu zadržao se par dana i za to vrijeme posjetio naselje nadomak Novog Sada - Veliki Rit u kome je zatekao slične životne elemente crvene lampice u kojima društvo i država bi trebali da reaguju a sa kojima se susretao u Čileu i drugim djelovima svijeta gdje je djelovao ne samo kao arhitekta nego kao dio mnogo većeg tima stručnjaka zaduženih da najugroženijem dijelu društva pomognu na duže staze, kako sam kaže, utičući na kulturu, koja je lijek, i arhitekturu koja predstavlja alat.

 


U Novom Sadu na Kaleidoskopu Kulture održao je 2 predavanja od kojih je jedno bilo na otvorenom i nezapamćeno dugo u arhitektonskim okvirima naših prostora, pred blizu 2000 ljudi. Drugo predavanje bilo je za mali broj ljudi, gdje je arhitekta Aravena stpljivo odgovarao na pitanja građana dva sata nakon svoje observacije ključnih problema koje je zatekao u okolini Novog Sada.



Sa gospodinom Aravenom razgovarali su o umrežavanju, zajedničkim naporima o osnaživanju arhitektonske profesije uz uključivanje i participativni angažman zainteresovanih građana u potrazi za kulturnom transformacijom u svim neophodnim sredinama u kojima djeluju kao i o njegovoj misiji kao arhitekte i istaknutog vizionara u podizanju ukupnog kvaliteta života ljudi, pažljivo procenujući kontekst kroz potrebe modernog društva, ljudske težnje uvijek uzimajući u obzir složenu međusobnu interakciju političkih, ekonomskih i ekoloških faktora. Kako je bilo razgovarati sa jednim velikim autoritetom u svijetu arhitekture možete saznati u petak u Epizodi 19 ,,Culture is the cure architecture is a tool'' zvaničnom YT kanalu Podcasta Sfera, a dan kasnije i na audio platforamama. Prevod će naravno biti dostupan svima. 

Predavanje arh. Alejandra Aravene možete pogeldati na zaničnom YT kanalu Kaleidoskopa Kulture.

 

https://youtu.be/Tmkz6Vh9rN8?si=spEiYaYLLUehgfUq

Crta Pročitajte još

  Podcast Sfera: Mjesto susreta

  Podcast Sfera: Unutrašnja arhitektura i urbani dizajn

  Podcast Sfera: Priča o zaboravljenih Beogradskih 5



26.10.2023. Gradnja


# kultura # podcast # podcastsfera # sfera # socijalna arhitektura # transformacija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!