Dom kao skulptura

Fotografija: Carlo Oriente

Kamena kuća, dizajnirana od strane arhitektice Michela Ekstrom, smještena na obrisima Rima, predstavlja pravo skulpturalno dijelo arhitekture, u potpunosti prekriveno travertino kamenom. Spolja izgledajući kao masiv, definisan mrežastim ivicama i isklesan u pojedinim dijelovima, ostavlja utisak kao da je upravo izašao iz ruku pedantnog vajara sa simpatijama prema futurizmu.

Fotografija: Carlo Oriente

Zona za izgradnju je bila skormnih dimenzija, 6x12 m koje su davale čvrsto definisan okvir daljem idejnom razvoju. Prizemlje je zamišljeno kao pravougaoni otvoreni prostor, sa glaziranim dvorištem, koji definiše marginu između unutra i spolja, i otvorenim kaminom koji radi kao sporedna scena kuće. Metalno stepenište vodi u međuspratnu kao i na spoljnu terasu na prvom spratu, zatvorenu sa strane, ali otvorenu prema nebu koja oblikuje prostor intimnosti. Prostor dvostruke visine sa kosim krovom vizuelno povezuje dva nivoa kuće.

Fotografija: Carlo Oriente

Suočena sa izuzetno malom površinom, arhitektica se vodila strategijom koja bi uspostavila odnos prostora sa temom posmatranja i biti posmatran, kako bi ostvarila kontemplaciju prostora kao kreativnog čina. Dvostruke visine prostora, mezanin, glazirano dvorište, zatvorena terasa sa otvorenim prozorom na zalasku sunca, kamin na otvorenom, ugaoni bazen, svi ovi elementi su u međusobnom odnosu koji generiše kontinuirane promjene scenarija koje veže jedna zajednička nit, a to je travertin. Na ovaj način stvoren je jedinstven, artikulisan prostor, koji je uprkos svojim malim dimenzijama, velikodušan u stvaranju specifičnih situacija i atmosfera.

Fotografija: Carlo Oriente

Kako Michela Ekstrem opisuje svoje arhitektonsko djelo: Kamena kuća, poput jednih od Munarijevih kamenih izvjedbi, izuzetno čvrsta spolja, šuplja i lagana iznutra. Mala zgrada u Fiano Romanu, u potpunosti prekrivena travertinom. To je kuća koja nije prepoznata kao dom. To je tvrđava koja predstavlja snažnu dihotomiju između iznutra i spolja. Unutrašnjost postaje praznina koja generiše neprekidne promjene percepcije.

Fotografija: Carlo Oriente

Fotografija: Carlo Oriente

Fotografija: Carlo Oriente

Fotografija: Carlo Oriente

Crta Pročitajte još

  Mediteranska kuća na platformi

  Sija kao dijamant

  Dom kao spoj spaljenog drveta i kamena



02.02.2024. Gradnja


# kamen # kamena kuća # kuća # polusprat # travertin

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!