Osmatračnica na platformi od kamena

fotografija: Assen Emilov

Kuća opservacije, projektovana od strane arhitektonskog biroa I/O architects, nalazi se u sjeveroistočnoj Bugarskoj, na poljoprivrednom području, pozicionirana na najvišoj tački sela. Lokacija se ističe svojim panoramskim pogledom kao i vidljivošću sa dalekih tačaka posmatranja.

fotografija: Assen Emilov

Uzvišena livada okružuje zastakljeni stambeni prostor ove kuće, koji je podignut na postamentu od kaveza ispunjenih kamenom. Ovi kavezi, poznati kao gabioni (pročitajte nešto više o njima OVDJE), kući daju utisak grube i otporne spoljašnjosti dok staklena struktura iznad pruža pogled od 360 stepeni na poljoprivredno zemljište koje se graniči sa selom. Ovakva forma pripisuje objektu izgled jedne prave osmatračnice. 

fotografija: Assen Emilov

Podizanjem jednog dijela kuće, stvorila se mogućnost za formiranjem zone koja je u potpunosti otvorena ka prirodi a koja ne gubi na svojoj privatnosti. Kosi krov geometrijski povezuje gornji volumen sa bazom i dodaje kompleksnost unutrašnjem prostoru, dok ga naglašena streha povezuje sa malom livadom okolo i preuveličava efekat lebdenja tanke metalne konstrukcije.

fotografija: Assen Emilov

Materijalnošću unutrašnjih prostora dominiraju obloge od lokalnog drveta, koje uravnotežuju grubost čitave konstrukcije i njenog okruženja.

fotografija: Assen Emilov

Sadržaji su organizovani tako da su na periferiji donjeg volumena, pored ulaznog dijela, smještene spavaće sobe, otvorene ka bazenu, zajedno sa prostorijama za masažu i saunu. Drvene stepenice povezuju zonu prizemlja sa otvorenom dnevnom sobom i krovnom baštom iznad.

fotografija: Assen Emilov

fotografija: Assen Emilov

fotografija: Assen Emilov

Crta Pročitajte još

  Šta su gabioni i koja je njihova primjena

  Mediteranska kuća na platformi

  Dom kao skulptura



20.02.2024. Gradnja


# gabioni # kamen # kuća # osmatračnica # otvor # staklo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!