Luksuzna vila u naselju Ljuta

izvor: kotor.me/ studio Enforma

Arhitektonski studio Enforma izradio je idejno rješenje luksuzne vile, spratnosti Po+P+1+Pk, čija lokacija je predviđena u neposrednoj blizini istorijskog naselja Ljuta, koje predstavlja dio prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora upisanog na listu svjetske baštine UNESCO-a.

izvor: kotor.me/ studio Enforma

Primarni cilj arhitekti, koji predstavlja osnovu po kojoju se koncept idejnog rješenja vile razvijao, leži u adekvatnom integrisanju objekta u lokacijski kontekst, ne pribjegavajući metodama oponašanja postojeće tradicionalne arhitekture. Njihova težnja ogleda se u stvaranju arhitekture koja je komplementarna postojećem urbanom tkivu pri čemu dolazi do očigledne razlikovnosti nove i stare gradnje uz upotrebu formi i materijala koji ne narušavaju postojeći ambijent.

izvor: kotor.me/ studio Enforma

Na objektu se mogu uočiti dva volumena čija je materijalizacija drugačije tretirana. Ovakvo razuđivanje odnosno fragmentisanje objekta posljedica je projektantske težnje smanjivanja vizuelnog uticaja vile na njen lokacijski kontekst, što doprinosi njenom uspješnom integrisanju u postojeći ambijent. Prizemlje je materijalizovano u lokalnom kamenu grube obrade kao stameni postament za volumen koji sadrži jedan sprat i potkrovlje. Taj volumen koji naliježe na postament tradicionalne je forme sa kosim dvovodnim krovom, materijalizovan na savremen način u bijelom tonalitetu. Na njemu uočljiva je diskretna igra pomjeranja ravni fasade koja razbija pravilnu, kubičnu formu objekta. Ovakvi volumeni sem materijalizacije, jasno diferenciraju i funkcionalne zone objekta- dnevnu i noćnu.


Posmatrajući objekat, njegovo okruženje i način na koji on osvaja prostor, vidljivo je njegovo suptilno iskakanje iz već oformljenih arhitektonskih obrazaca, pri čemu se na samoj lokaciji uvodi jedan nivo razigranosti.



izvor: kotor.me/ studio Enforma

Crta Pročitajte još

  Stambeni i apartmanski objekat u Kotoru

  Izgradnja hotela kategorije 4 zvjezdice u Kotoru

  Hotelski kompleks visoke kategorije u Kotoru

  Izgradnja stambenih objekata u Kotoru



31.08.2023. Gradnja


# interpolacija # kamen # Kotor # luksuz # vila

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!