Predavanje italijanskog stručnjaka i profesora seizmologije Antonia Morettija na Građevinskom fakultetu u Podgorici 23. aprila

Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanju italijanskog stručnjaka za geologiju i seizmologiju Antonia Morettija, koje će biti održano 23. aprila 2024 godine u 10 sati na Građevinskom fakultetu u Podgorici. Antonio Moretti je italijanski stručnjak u oblastima geologije i seizmologije a trenutno predaje na Univerzitetu Akvila, na predmetima seizmologije, regionalne geologije i prirodnih rizika. U posljednjih nekoliko nedjelja, objavljivano je, parcijalno, istraživanje advokatica Vesne Čejović i Sonje Čejović: Razorni zemljotresi sa dvije strane Jadrana. U prvom dijelu istraživanja, koje možete pronaći (OVDJE), advokatice su razgovarale sa profesorom Morettijem o ispravnosti aktuelnih aseizmičkih normi. Može se reći da dolazak profesora Morettija na Građevinskom fakultetu predstavlja pravu završnicu borbe advokatica za podizanje svijesti građana o važnosti ove goreće teme.

O predavaču:

Profesor Antonio Moretti, geolog starog kova, uobičajeno, posjetilac pećina i rudnika, radi na prikupljanju informacija o prošlosti ambijenta, klime i seizmičnosti Apeninskog poluostrva. Diplomirao sa najvećom ocjenom (magna cum lode) u strukturalnoj geologiji na Univerzitetu u Pizi, istraživao rudnike između planina centralne Sardinije a kasnije makije Maremma. Region u Toskani, koji čini ¼ teritorije izmedju nje i provincije Livorno i Groseto. Pominje je još Dante u svojoj “Božanstvenoj komediji”, a ono što je čini jedinstvenom je raznolikost njene teritorije.


U nastavku, stipendista Nacionalnog Instituta geologije i vulkanologije Italije, a poslije angažovan po ugovoru kod Nacionalnog Savjeta za istraživanja, Grupi za nacionalnu odbranu protiv zemljotresa. Posvetio se seizmotektonici i geodinamici italijanskog poluostrva. Kao istraživač, preko Univerziteta u Kalabriji, sarađivao je na upravljanju Seizmološke Regionalne Mreže i na paleoseizmičkom istraživanju primijenjenom na teritoriji Kalabrije.


Istovremeno bavio se geološkim razotkrivanjem Prezile i Baćino Kroroneze. Od 1999. preko Univerziteta u Akvili, kao odgovorno lice Laboratorije za geologiju,seizmologiju i radioprojekciju bavio se radonom kao faktorom sanitarnog rizika i kao pretečom seizmičkih dogadjaja. Od 6. Aprila 2009.godine uživa “privilegiju” jedinog seizmologa žrtve zemljotresa u Italiji. Trenutno u očekivanju “rekonstrukcije” bavi se, kako on sam skromno, kaže “najnižom akademskom ljestvicom”, vanredni je profesor seizmologije, regionalne geologije i prirodnih rizika na Univerzitetu Akvila.


Trenutno se bavi širenjem naučnog znanja, u problematikama povezanim sa prirodnim faktorima, posebno geološkim, koje utiču na velike klimatske varijacije Pleistocene i Olocene, kao i istorijom života i čovjeka. Učestvuje, kao odgovoran naučnik i kao izvjestilac, na različitim televizijskim emisijama ambijentalnog i prirodnjačkog karaktera, na nacionalnim i regionalnim tv mrežama.


Autor je preko 70 video didaktičkih materija koje se odnose na nauku o zemlji, publikovani na kanalu youtube GEOLAB Lekcije iz Geologije. Odgovoran naučnik Nacionalnog Udruženja Slobodni Ambijentalisti, priznata od strane Ministarstva prostora Italije. Od akademske 2022/2023. posto je ostvario pravo na penziju nastavlja sa angazovanjem na Univerzitetu Akvila angazovanje po ugovoru kao profesor – docent na predmetu geodinamika i prirodni rizici.

Crta Pročitajte još

  RAZORNI ZEMLJOTRESI SA DVIJE STRANE JADRANA (I DIO): Da li primjena aktuelnih aseizmičkih normi rezultira objektima otpornim na zemljotrese

  RAZORNI ZEMLJOTRESI SA DVIJE STRANE JADRANA (II DIO): Međusobna povezanost zemljotresa sa obje strane Jadranskog mora

  RAZORNI ZEMLJOTRESI SA DVIJE STRANE JADRANA (V DIO): Sudski procesi u Italiji povodom rušenja zgrade Inženjerskog fakulteta i zgrade studentskog doma



19.04.2024. Gradnja


# događaj # geologija # seizmologija

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!