Ekologija beogradskog urbanizma

Epizoda 15: Ivan Simić

emitovanje 21.09. na YouTube kanalu

podcast Sfera: Ivan Simić

U predstojećoj epizodi podcasta Sfera, gost dr Ivan Simić, docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pomoći će Vam da bolje razumijete kako planiranje ili odsustvo planiranja u gradovima utiče na kvalitet životne sredine. Fokus njegovog istraživačkog rada je na upravo uzročnim vezama urbanizma i ekologije tačnije načinu na koji gradovi doprinose nastanku klimatskih promjena.

podcast Sfera: gostovanje Ivana Simića

Ivan Simić je, nakon stečene diplome osnovnih i master akademskih studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, upisao doktorske akademske studije, gde je u periodu od 2009. do 2012. godine pohađao nastavni program iz oblasti urbanističkog planiranja i projektovanja. Kao mlađi istraživač - saradnik učestvuje u naučno-istraživačkom projektu Arhitektonskog fakulteta – Uticaj klimatskih promena na planiranje i projektovanje, kao i projekta Studija održivog seoskog turizma u Srbiji.

podcast Sfera: gostovanje Ivana Simića

Doktorsku tezu pod nazivom Mogućnosti unapređenja rezilijentnosti urbane forme na klimatske promjene prijavljuje 2014. godine. Stipendista je Instituta za napredna društveno-tehnološka istraživanja u Gracu (IAS-STS, Graz), gdje boravi u toku zimskog i ljetnjeg semestra 2015/2016. godine, kao saradnik na istraživanju vezanom za održivost urbane forme. U nastavi na Arhitektonskom fakultetu, na Departmanu za urbanizam, učestvuje kao docent.

 


podcast Sfera: gostovanje Ivana Simića

U posljednjih nekoliko godina u Srbijij je primjetan porast svijesti i brige o Ekologiji. Pojavila su se mnoga aktivistička udruženja od Eko Straže, mnogih zelenih pokreta za zaštitu rijeka od Stare Planine, Jadra sve pa sve do Beograda. Po prvi put postoje i predstavnici Zeleno-lijevog fronta u parlamentu. Veliki broj ljudi je organizovano izlazio na ulice povodom zagađenja u glavnom gradu, a imali su i najmasovniji protest od petog oktobra i to upravo oko ekološkog problema odnosno zaštite Jadra od strane globalnog kapitala.



"U gradovima živi više od polovine svijetskog stanovništva, i posebno su osjetljivi na klimatske promjene koje imaju velik uticaj na njihovo funkcionisanje, infrastrukturu, stanovanje, život i zdravlje ljudi. Procjene ukazuju na to da su gradovi odgovorni za 75 odsto globalne emisije CO₂, pri čemu transport i zgrade tome najviše doprinose" primijetio je njihov sagovornik.

Sa Ivanom su razgovarali o najaktuelnijim problemima savremenog grada: ubrzanom smanjenju procenta zelenila i efektu građenja na nastanak toplotnih ostrva, o fenomenu investitorskog urbanizma odnosno modelu planiranja grada u kome se prioretizuje stvaranje profita na uštrb javnog interesa, kao i eventualnom uticaju pomenutog modela na budućnost glavne arterije Beograda takozvanog Zeleno-plavog koridora duž Savskog priobalja i Beogradskog sajma o tome kao i mnogim drugim važnim pitanjima koje možete saznati u petak u Epizodi 15 Ekologija beogradskog Urbanizma na zvaničnom YT kanalu Podcasta Sfera, a dan kasnije i na audio platforamama.

Crta Pročitajte još

  Podcast Sfera: Unutrašnja arhitektura i urbani dizajn

  Podcast Sfera: Priča o zaboravljenih Beogradskih 5

  Podcast Sfera: Strast prema fudbalu i konkursima

  Podcast Sfera: Nove tehnologije i budućnost dizajna



21.09.2023. Gradnja


# beograd # ekologija # ekologija urbanizma # klimatske promjene # podcast # sfera # zelenilo

Prvi online expo proizvoda i usluga iz oblasti građevinarstva i arhitekture u Crnoj Gori!